Experten om Kinas covidvändning: Verkligheten har kommit i kapp

Officiella siffran: 60 000 har dött på en månad

Publicerad 2023-01-20

Kina rapporterar att 60 000 dött i covid den senaste månaden – mångdubbelt högre än vad man tidigare uppgett under pandemin.

Det här en vändpunkt för landet, enligt Frédéric Cho, Kinakännare.

– De erkänner hur verkligheten ser ut, vilket de inte gjort tidigare, säger han.

Kina har presenterat den första officiella covidstatistiken sedan landet slopade sin hårda noll-covid-strategi. Enligt kinesiska myndigheter har nära 60 000 människor dött av covidrelaterade orsaker mellan den 8 december och den 12 januari.

En siffra som är betydligt högre än de 5000 coviddöda landet rapporterat sedan pandemin bröt ut för tre år sedan.

Kina meddelande under helgen att deras dödssiffra under december månad var 60 000.

Enligt Frédéric Cho, Kinarådgivare och vice ordförande i Sweden China Trade Council, är det här en tydlig vändpunkt.

– Verkligheten har kommit i kapp kina, och de erkänner hur verkligheten är vilket man inte gjort tidigare, säger han.

Kina har tidigare fått hård kritik från omvärlden, inte minst Världshälsoorganisationen WHO för att inte ha redovisat tillförlitlig data kring smittspridning, sjukhusinläggningar och dödsfall. Folkhälsomyndigheten anser att det råder ”stor osäkerhet” kring den.

”Kan lita mycket mer på dem”

Frédéric Cho tror att Kina nu går mot en mer sanningsenlig rapportering av coronaläget i landet.

– Vi kan lita mycket mer på de här siffrorna än det man tidigare haft som officiell hållning. Helt klart är det här startskottet mot en mer sanningsenlig rapportering.

Enligt landets smittskyddsmyndighet nåddes kulmen på vågen strax innan jul – med 37 miljoner smittade på en dag. Nu avtar smittspridningen. Samtidigt säger chefsepidemiologen att Kina har ytterligare två till tre månader kvar av sin covidvåg.

Hittills har viruset framförallt slagit mot storstäder som Peking och Shanghai men nu är oron att smittan ska spridas till landsbygden – där tillgången till avancerad sjukvård är sämre än i städerna.

– Nu är man orolig inför de kommande två veckorna när man firar det kinesiska nyåret och allt fler kommer resa omkring och på så sätt kommer smittspridningen öka och kanske leta sig ut på landsbygden, säger Frédéric Cho.

Satt stor press på landet

Den kinesiska befolkningen har levt under strikta covidrestriktioner i tre år, under den så kallad nollcovidstrategin. Bland annat väcktes raseri då en fyraårig pojke dog enligt hans pappa efter att covidpersonal hindrat familjen från att få en ambulans.

I början av december skrotade regeringen strategin efter att en massiv protestvåg svept in över landet.

Frédéric Cho menar att den tuffa strategin också slog hårt mot den kinesiska ekonomin.

– Man hade inget val annat än att öppna upp, och när man öppnade upp, vilket förvånade alla inklusive mig, så gjorde man det utan någon större organisation så det blev lite kaosartad. Så allt har satt stor press på landet. 

Niklas Arnberg, virolog vid Umeå Universitet, välkomnar också den kinesiska statistiken. Han säger att det öppna delandet av coviddata är viktigt för att följa pandemins utveckling i Kina.

Om de kinesiska dödstalen stämmer eller inte är omöjligt att säga.

– Vi vet att de har väldigt mycket smitta och väldigt höga dödstal, det finns en risk att det är betydligt fler än 60 000.

Sköt covid på framtiden

Aftonbladet har tidigare berättat om långa köer till begravningsbyråer och krematorier och att minnesstunder uteblir på grund av de många dödsfallen.

Niklas Arnberg säger att Kina med sin hårda covidstrategi i princip ligger två, tre år efter resten av världen och bedömer att den nuvarande vågen kommer att hålla i sig två, tre månader. Sedan väntar troligen flera vågor.

– Det var ohållbart att ha zero covid så länge, de har bara skjutit sin smittspridning på framtiden jämfört med oss andra, de har inte en hög immunitet i befolkningen än, säger Niklas Arnberg.

Enligt experter kan utbrottet i Kina ge upphov till nya mutationer, något som väckt oro hos en del. Men Niklas Arnberg tror inte att vi behöver vara särskilt oroliga.

– Jag tror vi inte behöver vara oroliga alls. Vi har redan så mycket smittspridning hos oss. Det är snarare så att de har att oroa sig för varianter från oss. Vi har redan gått igenom många av de varianter som finns och har sannolikt ett bra skydd även mot nya varianter.