Maktskifte i Region Stockholm – Svenonius uppmaning: ”Håll sams”

Publicerad 2022-10-16

Moderaterna har styrt Region Stockholm i 16 år – nu blir det maktskifte.

Avgående finansregionrådet Iréne Svenonius (M) går i opposition.

– För stockholmarnas bästa hoppas jag att vänsterstyret förmår hålla sams och hålla ordning och reda i ekonomin, säger hon.

Nu står det klart att det det blir maktskifte i Region Stockholm.

I 16 år har Sveriges folkrikaste region styrts av det blågröna styret med Moderaterna i spetsen. Nu tar i stället S, MP och C över makten med stöd av Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna gick starkt framåt i valet och fick 33 procent av rösterna. Vilket är en ökning med 6,7 procentenheter.

Svenonius tvingas lämna sin post

Iréne Svenonius (M) har varit finansregionråd i Stockholm sedan 2017, nu tvingas hon lämna posten. Hon beklagar det nya S-ledda styret i regionen.

– Det är ett svagt vänsterstyre i minoritet som tillträder och nu ska hantera såväl skenande inflation och lågkonjunktur som ökade drivmedelskostnader och samtidigt kunna ge utökade resurser till vården och kollektivtrafiken, säger hon i en kommentar till Aftonbladet.

Vidare säger Svenonius att hon hoppas att det S-ledda styret ska kunna hålla sams med varandra.

– För stockholmarnas bästa hoppas jag att vänsterstyret förmår hålla sams och hålla ordning och reda i ekonomin så att vad som i dag är Sveriges rikaste region, med kortast väntetider inom vården och en kollektivtrafik i världsklass, i morgon inte blir den fattigaste med ringlande vårdköer, fortsätter hon.

S-ledarens syrliga svar

Aida Hadzialic, S-ledare i Region Stockholm, svarar syrligt tillbaka på Svenonius förhoppning om att det nya styret ska kunna hålla sams.

– Om hon vill läsa mer om Mittenkoalitionens politiska inriktning skulle jag uppmuntra henne att titta på den gemensamma presskonferens vi höll i går, uppger hon.

Vidare menar Aida Hadzialic att väljarna aktivt har valt bort Moderaternas politik i regionen.

– Iréne Svenonius har ännu inte erkänt detta faktum. Jag tror därför jag vågar tala för många stockholmare när jag säger att det vore på sin plats att hon accepterade valresultatet och fokuserade mer på sin egen reformagenda i opposition.

Planerade att sitta kvar vid makten

Dagen efter valet tydde allt på att Socialdemokraterna skulle gå kraftigt framåt. Detta samtidigt som samtliga partier i den blågröna koalitionen backade.

Trots bakslaget meddelade Svenonius att hennes utgångspunkt var att fortsätta styra regionen, skriver Dagens Nyheter.

Men när det i början av veckan stod klart att det blir maktskifte i regionen erkände Svenonius nederlaget.

– Jag är besviken över att vi nu får en svag vänsterminoritet som styre i dessa svåra tider, uppgav hon i en kommentar till Dagens Nyheter.

För tidningen berättar Iréne Svenonius att hon kommer att sitta i opposition och ”vakta som en hök över regionens vårdköer”.

ANNONS