Dadgostar om Strömmer efter korruptionsbeslutet: ”Saknar förtroende”

Publicerad 2023-01-31

Sverige bedöms allt mer korrupt i en internationell mätning.

Då riktas kritik mot justitieminister Gunnar Strömmer efter regeringens beslut att stoppa en utredning om korruption och otillåten påverkan.

– Det är svårt att ha förtroende, i synnerhet för Gunnar Strömmer som i valrörelsen blev påkommen att vara beredd att ta emot olagliga partibidrag, säger Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

Sverige är fortfarande ett av världens minst korrupta länder, men utvecklingen går åt fel håll. Numera bedöms Sverige nämligen vara Nordens näst mest korrupta land, enligt en mätning från Transparency Internationals korruptionsindex.

Faktum är att vi nått vår lägsta placering på tio år. Till stor del är det en följd av ”Kalla faktas” avslöjande om hur fem partier varit villiga att kringgå reglerna för partifinansiering under valrörelsen förra året.

Nooshi Dadgostar.

”Strömmer behöver backa”

– Det är en av de saker som stack ut mest negativt när man tittar på synen på det svenska demokratiska systemet, partiernas trovärdighet och medborgarnas tillit till förtroendevalda, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency International Sverige

Bland partierna som var i blåsväder fanns Moderaterna och dåvarande partisekreterare Gunnar Strömmer, som till ”Kalla faktas” reporter gav råd om hur fiktiva givare kunde ge indirekt stöd som gynnade Moderaterna.

Att Strömmer nu som justitieminister varit med om att skrota den utredning som tillsattes i juli förra året om just korruption och otillåten påverkan i offentlig verksamhet och näringsliv väcker frågetecken, enligt Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

– Man ser på rankningen att ”Kalla faktas” avslöjande spelat in och Gunnar Strömmer behöver backa från beslutet att lägga ner utredningen, säger Dadgostar.

Gunnar Strömmer.

Vill släta över

Vänsterledaren anser att regeringen hanterat frågan på ett tveksamt sätt flera gånger och vill se tuffare lagstiftning kring partibidrag.

– Sverige har privatiserat ovanligt mycket offentlig verksamhet, och i många fall handlar det om upphandlingar som är utsatta för just den här typen av påverkan. I just det här fallet är det svårt att ha förtroende för Gunnar Strömmer och det är mycket allvarlig kritik vi riktar mot justitieministern, säger Nooshi Dadgostar.

Hon fortsätter:

– Vi behöver tvärtom skärpa lagstiftningen kring hur man tar ut pengar från offentlig verksamhet. Med en bakgrunden som Strömmer och regeringen har är det svårt att komma ifrån att de vill släta över den här typen av frågor.

Nooshi Dadgostar vill också se ett tydligare regelverk för lobbyister som tar steget in i partipolitiken och tvärtom, och nämner bland annat liberalen Lotta Edholm som gick från styrelsen i ett friskolekoncern till rollen som skolminister.

Gunnar Strömmer har inte gått att nå för en intervju, men har lämnat en skriftlig kommentar:

”Den tidigare utredningen hade för vaga direktiv, och missade flera viktiga frågor. Nu tar vi ett omtag, och tar fram tydligare direktiv till en ny utredning som också ska leda till skarp lagstiftning. Idag har den tidigare utredningens experter bjudits in till Justitiedepartementet för att bidra i processen. 

Regeringen kommer också inom kort att presentera flera andra initiativ för att stärka den offentliga förvaltningens motståndskraft och integritet mot otillbörlig påverkan.”