Familjens kritik mot polisen: ”Gjorde vår egen utredning”

Publicerad 2023-03-23

Joullnars familj var direkt övertygade om att hon inte försvunnit frivilligt.

När de upplevde att polisen inte tog hennes försvinnande på allvar började de själva leta.

De upptäckte att Joullnar skulle träffa en man i Jönköpingstrakten – något de menar att de delgav polisen.

– Det tog för lång tid innan de förstod att mamma inte försvunnit frivilligt, det känns som att vi fick göra deras arbete åt dem, säger dottern Sara.

Tvåbarnsmamman Joullnar brukade alltid berätta för sin familj var hon skulle och vem hon skulle träffa. När hon inte kom hem vid klockan 16 som hon sagt den 24 februari, för att fira sin födelsedag med familjen, fruktade de direkt att något hänt henne.

De anmälde henne som försvunnen och en efterlysning lades ut på Missing People.

Men det kom att dröja nästan en månad, och det kom att bli en ren tillfällighet, att 43-åriga Joullnar till sist hittades.

Den 20 mars, när en privatperson gick i ett skogsområde utanför Jönköping, fann den Joullnars kropp. En mordutredning inleddes och natten mot onsdagen greps en person misstänkt för mord.

Joullnar, 43, tillsammans med sin dotter Sara.

– När jag fick höra av polisen att den som hittats var min mamma … ja det går inte att förklara. Min mamma var en underbar person, det såg man direkt när man träffade henne. Hon var älskad av alla. Hon var snäll och omtänksam, en sådan som brydde sig mer om andra än om sig själv, säger hennes dotter Sara.

Familjen började utreda

Hur Joullnar dött och varför är ännu inte klarlagt.

Men hennes familj säger att de upplever att polisen inte tog hennes försvinnande på allvar till en början.

– Det verkade som att de åtminstone de två första veckorna trodde att hon försvunnit frivilligt, något vi försökte säga att hon aldrig skulle göra. Det kändes som att det inte togs på allvar, som att mamma inte var värd någonting, säger dottern Sara.

Hela Joullnars familj började därför tillsammans göra egna efterforskningar.

De kunde se att Joullnar, som själv bodde i Göteborg, skulle träffa en man boende i Jönköpingstrakten samma dag som hon försvann. De fick även fram att det var en yngre man som Joullnar bara träffat vid ett tillfälle innan, en relativt ny bekantskap.

En privatperson slog larm efter att ha hittat en död person i skogen.

– Varför hon inte sa till oss att hon skulle träffa honom vet jag inte. Kanske för att det var så nytt. Annars brukade hon alltid berätta allt sånt.

Familjen tog själva kontakt med mannen som Joullnar hade stämt träff med. Sara säger att de upplevde hans svar som lite märkliga och att han sa saker som inte riktigt gick ihop.

– Vi gav all information till polisen. Vi gjorde vår egen utredning på något vis, för att de skulle ta fallet på allvar. Han togs in till förhör vad vi vet men greps inte då. Men efter det verkade det som att polisen började misstänka att något hänt mamma, säger Sara.

Läste i media att misstänkt gripits

Platsen där Joullnar låg ligger enligt Sara och hennes familj i närheten av en plats där en släkting till mannen som Joullnar skulle träffa bor.

Polisen larmades till ett skogsområde under måndagskvällen.

Sara och hennes familj fick höra att en man nu gripits genom media.

– Vi borde få den informationen från polisen själva tycker vi. Vi vet inte vem det är som gripits, eller om det är flera personer inblandade, men det är otroligt viktigt för oss att få veta vad som hände mamma och varför, säger hon.

Joullnars död utreds som mord och gravfridsbrott.

Polisen: Arbetat med flera utredningsåtgärder

När Aftonbladet kontaktar Olle Carlström, chef för gruppen som utreder försvunna personer i Storgöteborg, är han inte tillgänglig för en intervju.

Till GP har han tidigare sagt att polisen hanterat anmälan så gott de kunnat utifrån de uppgifter de haft. Bland annat uppger han att en utredare tillsattes i samband med att anmäla kom in, men att det sedan dröjde innan fler utredare kopplades in.

– Det går alltid att ha synpunkter på utredningen. Men jag känner att vi har gjort ett jättebra jobb. Vi har arbetat med flera utredningsåtgärder, säger Carlström, till tidningen.

På frågan om att familjen själva började leta efter Joullnar svarar han polisen är tacksamma när de får hjälp med ärenden som inte har någon brottsmisstanke.

– Eftersom vi jobbar med dödsfall och försvunna personer där det inte finns någon misstanke om brott är vi tacksamma när anhöriga vill engagera sig och hjälpa till. Men så fort det handlar om ett brott är det bäst ge polisen möjligheten att göra sitt jobb, säger Olle Carlström.

Den 8 mars skrevs en anmälan om människorov, efter att en utredare fattat misstankar om att Joullnar inte försvunnit frivilligt.

– En av utredarna fick en känsla av att det kunde vara ett brott som låg bakom försvinnandet. Därefter jobbade vi vidare efter det.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln