Oppositionen: ”Vallöften bryts i chockerande budget”

Publicerad 2022-11-08

Socialdemokraternas Mikael Damberg är starkt kritisk till regeringens och SD:s budgetförslag:

– De bryter mot de flesta av sina större vallöften, säger han.

Miljöpartiet anser att ”regeringen trycker plattan i mattan mot en klimatkatastrof”, medan Vänsterpartiet kallar budgeten ”chockerande”.

Förre finansministern Mikael Damberg (S) siktade framför allt in sig på drivmedelspriserna:

– Det hette att de skulle minska upp till tio kronor vid pump. Det blev 14 öre. Förklaringen enligt SD:s Oscar Sjöstedt var att ”verkligheten spökade”. Ja, men verkligheten var sådan redan före valet, sade Damberg.

Ett annat löftesbrott gällde rättssystemet, enligt Damberg:

– SD:s viktigaste löfte var 20 miljarder årligen till rättsväsendet. Det får sammantaget 1,4 miljarder i budgeten, inte en imponerande siffra. Åkesson krävde också en kraftig utbyggnad på kort sikt av Kriminalvården – det blev 3,5 miljoner kronor, sade han.

Damberg var också starkt kritisk till ändringarna av reseavdraget:

– Det här innebär att 260 000 löntagare blir utan reseavdrag. Försämringen av reseavdraget innebär att klimatpolitiken tar ett steg bakåt, sade Damberg och tillade:

– Klimatkrisen fortsätter. I det läget väljer regeringen att rulla tillbaka en lång rad klimatreformer. Det är oroande att SD:s miljöpolitik fått dominera den högerkonservativa budgeten, sade han.

Tidigare finansministern Mikael Damberg (S) är starkt kritisk till regeringens och SD:s budgetförslag.

Om försvaret sade Damberg:

– Om vi ska nå upp till två procent av BNP i försvarskostnader 2026 måste ökningen vara åtta miljarder per år, inte 4,3 miljarder som det blir nästa år.

När det gäller välfärden var Damberg ”inte lugnad” av att regeringen skjuter till sex miljarder kronor i generella bidrag till kommuner och regioner.

– Jag noterar också att äldreomsorgslyftet ska tas bort efter 2023. Jag förstår inte hur vi ska klara personalförsörjningen då, sade Damberg.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund beskrev budgeten som ”kolsvart”:

– Budgeten presenteras samtidigt som FN-chefen vid klimatmötet i Egypten konstaterar att världen är på en motorväg på väg mot klimatkrisen. Då trycker den här regeringen plattan i mattan mot en klimatkatastrof, sade Bolund.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Han kallade regeringens och SD:s budgetförslag ”en förödande klimat- och miljöslakt”:

– Det verkar inte som det finns någon klimatreform som är för liten för att den här regeringen ska stryka den. Det är en kolsvart budget vi nu ser, sade Bolund och fortsatte:

– Man lägger inte bara ner miljödepartementet, utan hela miljöpolitiken. Det är en skam för ett land som Sverige, som har setts som ett klimatpolitiskt föredöme, sade Bolund.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati riktade stenhård kritik mot budgeten:

– Det är en budget som präglas av chockerande passivitet i förhållande till krisen, sade han.

Ali Esbati (V).

Esbati konstaterade att välfärden behöver 20 miljarder nästa år enligt SKR, Sveriges kommuner och regioner, men att regeringen bara skjuter till hälften så mycket – sex miljarder i generella statsbidrag och fyra miljarder i riktade bidrag. Bristande personaltäthet drabbar framför allt den äldre befolkningen, konstaterade Esbati.

Han menade också att regeringen och SD inte skyddar folk från ”inflationschocken”:

– De som har de minsta marginalerna får det extra tufft, sade Esbati.

Hans kraftigaste kritik kom mot budgetens klimatförslag:

– Regeringens budget är ganska extrem och pinsam när det gäller klimatambitioner. Regeringen abdikerar i klimatpolitiken, med förslag som gynnar de som har stora dyra bilar och bor i moderattäta förorter till storstäderna, sade Esbati.