Norge stänger ner för att minska smittspridningen – inför nya restriktioner

Uppdaterad 2021-01-04 | Publicerad 2021-01-03

Alkoholförbud på restauranger och att max fem personer får träffas åt gången finns med på listan.

De nya restriktionerna börjar gälla den 4 januari, och om man bryter mot restriktionerna kan man få böter.

– Vi måste sätta våra sociala liv på paus i två veckor, säger statsministern.

Norrmännen ska under de kommande två veckorna få leva ett tråkigare liv för att minska smittspridningen. Det blev klart på en presskonferens på söndagskvällen.

Från måndag den 4 januari till den 18 januari råder nya restriktioner i landet. Under julledigheten har färre norrmän testat sig för covid-19, men en större del av de som testat sig har visat positiva svar.

De nya restriktionerna innebär bland annat att maximalt fem personer får träffas samtidigt på privata sammankomster, och att det införs alkoholförbud på landets restauranger. Alla som kan arbeta hemifrån ska göra det, och alla sorters evenemang ska ställas in, så som idrotts- och kulturevenemang.

– Vi måste sätta våra sociala liv på paus i två veckor, om man inte följer rekommendationerna kan man få böter, säger statsministern Erna Solberg.

Begravningar ska dock fortsatt kunna genomföras och elitidrotten i Norge har sina egna regler och påverkas inte av de nya restriktionerna.

Sjuksköterska på väg för att behandla covid-patienter på Ullevål sjukhus.

Köpcentrum fortsatt öppna

Under söndagens presskonferens där restriktionerna presenterades frågade en reporter varför man inte stänger köpcentrum.

– Det har gått att fortsätta ha butiker öppna, även om det är komplicerat. Det är också mångas jobb som hänger på att butiker är öppna, svarade Erna Solberg.

En annan reporter frågade varför inte alkoholförbudet infördes innan julhelgerna då många träffades på julbord eller hade andra fester.

– Det kändes inte proportionerligt att införa ett nationellt förbud inför ledigheten, då var den stora smittspridningen koncentrerad till vissa regioner, men nu ser vi att det sker över hela landet i större utsträckning, sa Erna Solberg.

Planerar att vaccinera över 12 000 personer om dagen

I mitten av januari ska de nya restriktionerna utvärderas och det är enligt Erna Solberg möjligt att de förlängs om inte smittspridningen stabiliseras eller minskar.

Inför julen kom de första vaccindoserna till Norge, och nu planerar man att framöver vaccinera mellan 12 000 och 14 000 personer om dagen.

PODD Nästa pandemi?

Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna?
Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen