Militärflyg kraschade – soldater hoppade från planet

Publicerad 2021-07-05

Soldater insåg att kraschen var oundviklig – och hoppade ur det störtande planet.

50 personer har dött när ett filippinskt militärflyg missade landningsbanan och kraschade mitt i en by.

Minst 50 personer har dött i Filippinerna efter att ett av militärens flygplan kraschat. Vissa av soldaterna ombord sågs av vittnen hoppa från planet när de insåg att det var på väg att krascha.

Sekunder senare slår militärflyget i marken i en våldsam explosion. Lågor och en stor rökpelare kan därefter ses resa sig över palmerna i byn Putikul i Sulu-provinsen i södra Filippinerna.

Det är fortfarande okänt hur det gått för de soldater som valde att hoppa ur planet medan det störtade mot marken. 96 personer var ombord, och 42 av dem har bekräftats döda. Ytterligare 49 personer vårdas på sjukhus.

Den tragiska olyckan drabbade inte bara soldaterna ombord. Planet gick ned i en mindre by och dödade tre civila personer som befann sig på marken. Ytterligare fyra civila bybor ska ha skadats.

Missade landningsbanan

Planet var tänkt att landa på ön Jolo vid en närliggande flygplats men ska ha missat landningsbanan. Exakt vad som gick fel vet myndigheterna inte i nuläget, men Filippinernas överbefälhavare Cirilito Sobejanasa sa till lokala medier att:

– Planet missade landningsbanan när den försökte att starta om motorerna, men lyckades inte.

Majoriteten av personerna ombord var unga, nyligen utexaminerade soldater. De var skickade till ön som en del av ett uppdrag för att bekämpa terrorism. Den Filipinska armen är inblandade i en långt krig med den islamistiskiska gruppen Abu Sayyaf.

Räddningsarbetare vid nedslagsplatsen. Minst 40 personer räddades ur det brinnande vraket, uppger filippinska tjänstemän.

Olycksdrabbat flygplan

Herculesplanet, även känt som Lockhead C-130 är ett amerikanskt flygplan som användes mycket under Vietnamkriget. Det har sedan dess varit en arbetshäst i många länders militärer, särskilt i Afrika, Asien och Sydamerika.

Det Hercules-plan som kraschade i Filippinerna har varit i bruk sedan 1988, och detta är den värsta militära olyckan i Filippinerna på 30 år, skriver CNN.

ANNONS