Jasmine, 13, tog sitt liv – nu stämmer familjen kommunen

Uppdaterad 2021-03-19 | Publicerad 2021-03-17

Jasmine Bergström var 13 år när hon tog sitt liv på så kallat SiS-hem.

Hon var inlåst och isolerad mot sin vilja.

Familjen anklagar socialnämnden i Gävle för hennes död. 

Fyra år senare möts parterna i domstol.

I juli 2017 slog två släktingar larm till socialtjänsten om att Jasmine Bergström hade gått ner kraftigt i vikt och var förändrad, uppgiven, deprimerad, “tom i blicken”.

Handläggaren var på semester och ingen annan agerade på två orosanmälningar. Tre dagar senare var flickan död.

Elham Norouzi är moster till Jasmine. Hon säger att sorgen inte minskat under åren, tvärtom har den ökat.

– Det är som om jag ganska nyligen tagit till mig fullt ut vad som hänt. Vi lever med så många “varför”. Varför gjorde myndigheterna ingenting?

SiS-hem skapades för ungdomar med allvarligt missbruk och kriminalitet. De problemen hade Jasmine Bergström inte, hon var en flicka med adhd, och som kunde bli utagerande.

Flera familjehemsplaceringar misslyckades och socialnämnden beslutade att begära tvångsvård på statligt ungdomshem.

Aftonbladet har granskat fallet och Jasmine Bergströms sista tid. Hon fick endast umgås med personal, tilläts gå ut korta stunder i en inburad rastgård och hade tillgång till telefon och dator en timme om dagen. Någon vård fick hon aldrig.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har skarpt kritiserat Gävle för passivitet. De träffade henne inte på ett halvår. Det var Jasmine Bergström själv som jagade sin handläggare för att få besked om varför hon var inlåst och för hur länge. Hon vädjade om att få en fosterfamilj.

“Ska jag behöva dö för att nån ska bry sig om mig”, skrev Jasmine Bergström i sin ensamhet.

Under drygt nio månader i tvångsvård fick Jasmine ingen behandling, utöver ett samtal om ilskekontroll.

I ett brev vände hon sig till socialtjänsten: “Snart måste ni släppa ut mig från SIS för jag tycker att ni ej har någon riktig anledning som håller för att ha mig inlåst.”

Framåt kvällen 13 juli skrev hon:  “Jag vet att det kanske är lite egoistiskt av mig att ta mitt egna liv men jag har seriöst inget att leva för”.

Dagboken är inlämnad till tingsrätten som bevisning. Familjen stämmer socialnämnden och kräver skadestånd på 250 000 kronor. 

Nämndens sätt att hantera fallet Jasmine skapade en situation “präglad av hopplöshet, uppgivenhet, vanmakt och okunskap” står det i stämningsansökan.

Socialnämnden tog på sig att skydda och hjälpa Jasmine, men istället mådde hon sämre av vården. 

– Sådant ska få konsekvenser. Systemet måste ställas tillrätta så att det inte kan hända igen, säger advokat Andreas Stenkar Karlgren, som är familjens ombud.

Jasmine Bergström blev 13 år.

Rättegången är unik: en enskild familj ska försöka tvinga kommunen ta ansvar för att ett barn tappade livsviljan. Advokat Stenkar Karlgren känner inte till något liknande fall.

Socialnämnden har inte gått med på att betala skadestånd.

– Nu får ärendet ha sin gång, vi ska få målet prövat, mer än så vill jag inte kommentera, säger Magnus Höijer, sektorchef för välfärd och utbildning i Gävle kommun.

Förhandlingen skulle ha inletts den här veckan men är uppskjuten på obestämd tid på grund av sjukdom.

Följ ämnen i artikeln