Influensalarm bland döda svanar

Marielle Olsson/TT

Publicerad 2021-03-12

Majoriteten av rapporterna till SVA handlar om sjuka eller döda svanar. Arkivbild.

Många vilda fåglar har hittats döda den senaste tiden – och fågelinfluensa har upptäckts bland dem.

Under mars månad har larmen från allmänheten skjutit i höjden och i det handlar framför allt om svanar.

Allt fler vilda fåglar har hittats döda under de två senaste veckorna, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Många av dem har visat sig bära på influensaviruset och fler därtill misstänks göra det.

Rapporterna har kommit in från flera olika håll i landet, bland annat från Skåne, Västra Götaland, Värmland och Stockholm. De flesta gäller sjuka eller döda svanar, men det handlar också om gäss, änder och rovfåglar.

"Det sprider sig"

– Vi har flera fynd av fågelinfluensa hos vilda fåglar och det sprider sig. Det är inga andra anledningar till ökad dödlighet som vi misstänker i det här läget, säger Maria Nöremark, tillförordnad biträdande statsepizootolog vid SVA.

Fågelinfluensa sprids via flyttfåglar och omfattningen av viruset varierar mellan olika år. Enligt Maria Nöremark är det svårt att sätta in några åtgärder för att förhindra att de vilda fåglarna dör. Däremot kan man förebygga att smittan sprider sig till tamfåglar.

– Vilda fåglar flyger ju dit de vill, men man försöker minimera direkta kontakter mellan vilda och tama fåglar så att de vilda fåglarna till exempel inte kommer åt foder, säger hon.

Tacksamma för hjälp

En viktig del i SVA:s arbete är att övervaka smittspridningen och där är allmänhetens hjälp betydelsefull.

– Vi är tacksamma för alla rapporter från allmänheten för de ger oss en indikation på var smittan finns och hur den sprider sig. Vi ser att den rör sig norrut i landet, säger Maria Nöremark.

SVA undersöker dock inte alla fynd av vilda fåglar som rapporteras in, utan bedömer om det ska tas tester av fågelns kvarlevor utifrån flera olika faktorer.

– Vi försöker ta in nya arter eller fåglar från nya områden där vi inte har konstaterat att smittan finns, säger Nöremark.

Följ ämnen i artikeln