Oro för en fjärde virusvåg när deltavarianten sprids

Uppdaterad 2021-06-22 | Publicerad 2021-06-20

Experter oroar sig över att den mer smittsamma deltavarianten kan ta över smittspridningen i Sverige.

Senast Sverige fick in en ny virusvariant drabbades landet av en ny smittovåg.

– Vi kan inte utesluta att deltavarianten blir dominant, säger Anders Tegnell till SvD.

Smittotalen sjunker snabbt i Sverige – till och med snabbare än Folkhälsomyndigheten förutspådde i sina optimistiska scenarier.

Men en virusvariant kan sätta stopp för den positiva trenden. Deltavarianten sägs vara mer smittsam än den vanliga varianten. Den tycks även ha en förmåga att konkurrera ut andra varianter och på flera håll i världen har den tagit över smittspridningen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till SvD att det finns en risk att den blir dominerande även i Sverige.

– Vi kan inte utesluta att deltavarianten blir dominant. Jag kan hålla med om att det ser lite liknande ut som det gjorde i början på året med den brittiska varianten även om det nog inte går riktigt lika fort som det gjorde då, säger Tegnell till tidningen, och fortsätter:

– Men vad det betyder för smittspridningen får vi se.

Statsepidemiolog Anders Tegnell

Ny variant kan orsaka ny virusvåg

Enligt Tom Britton, professor i matematik vid Stockholms universitet, kan det ha varit alfavarianten, tidigare kallad den brittiska varianten, som orsakade den tredje smittovågen i Sverige.

– Min bedömning är att den tredje vågen huvudsakligen orsakades av att vi fick in alfavarianten, som brukar sägas vara 50 procent mer smittsam än tidigare varianter, säger han till SvD.

Deltavarianten i sin tur tros vara 50 procent mer smittsam än alfavarianten. Det kan leda till att fler behöver bli immuna innan Sverige uppnår flockimmunitet.

Tidigare talade om att en vaccinationstäckning på 60 till 70 procent skulle ge flockimmunitet. Med alfavariantet kan det ha ökat till 80 procent. Med deltavarianten kan det krävas 90 procent, enligt Britton.

50 procent ökad smittsamhet kan också få stora konsekvenser i höst när skolorna börjar igen, om varianten fortsätter spridas i Sverige.

– Man kan inte utesluta att det kan leda till att smittan tar fart i sommar, men jag känner större oro inför hösten, inte minst eftersom vaccinationstäckningen kommer att vara mycket låg i skolorna.

Tegnell mindre oroad

I nuläget har totalt 207 fall av deltavarianten bekräftats i Sverige. Anders Tegnell är däremot inte oroad över situationen i nuläget.

Dels anser han inte att det är säkert att alfavarianten orsakade den tredje vågen i Sverige, dels är förutsättningarna bättre nu än i vintras, enligt Tegnell.

Men i nästa uträkning för scenarier ska Folkhälsomyndigheten räkna på vad som kan hända om en mer smittsam variant blir dominerande i Sverige.

– Vi gör kontinuerligt nya scenarier och har ett uppdrag från regeringen att göra sådana varannan månad. Nu har vi ju faktiskt sett att antalet fall minskar betydligt snabbare än i något av våra scenarier, vilket visar att vi måste skruva på scenarierna för att komma närmare verkligheten igen, säger han till SvD.

ANNONS