Så här lever Amir Ali, 5 – efter flykten från Sverige

Publicerad 2020-11-22

Amir Ali, 5, behövde fly från det enda landet han kände till – Sverige.

Nu försöker familjen bygga upp en ny tillvaro i Frankrike.

– Vi vill att våra barn ska få leva utan rädsla och stress, säger pappan.

Amir Ali Hosseini föddes i november 2015 på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Föräldrarna hade anlänt till Sverige bara ett par veckor tidigare. De levde tidigare som afghanska migranter i Iran, men bestämde sig för att fly efter att ha utsatts för hot.

Aftonbladet träffade familjen i oktober i år hemma i nordskånska Hanaskog. De hade då fått sitt tredje avslag på sin asylansökan och skulle utvisas. Föräldrarna Amir, 30, och Maryam, 24, kunde inte tänka sig att se barnen växa upp i Afghanistan. I stället började de planera för att fly vidare – till Frankrike.

Landet genomför till skillnad från Sverige ytterst få utvisningar till Afghanistan och chansen att få uppehållstillstånd är betydligt större. Minst 3 000 migranter har de senaste åren tagit sig dit från Sverige.

Flydde med nattfärjan

Under våren gjorde coronakrisen det omöjligt för familjen att bryta upp och ge sig av. Och i augusti föddes lillasyster Sofia, också hon på Centralsjukhuset.

Men på kvällen den 18 oktober kunde familjen till sist lämna Sverige med nattfärjan.

Att korsa EU-gränser är olagligt för asylsökande och redan följande morgon greps familjen av tysk gränspolis. De förhördes och kroppsvisiterades, fick packningen genomsökt och tvingades att lämna fingeravtryck.

Därpå släpptes de mot löfte om att lämna Tyskland inom 48 timmar.

De fortsatte resan med tåg till en tysk gränsstad, tog svarttaxi över den franska gränsen och tåg till Paris, dit de anlände utmattade mitt i natten.

Rädda för tältläger

Föräldrarna hade oroat sig för att de skulle behöva bo i något av de ökända tältläger som vuxit upp i Paris. Men efter att ha sökt sig till ett hjälpcenter fick de plats på ett asylboende en timmes tågresa söder om den franska huvudstaden. Även om det är trångt jämfört med lägenheten i Hanaskog är de lättade.

– Vi har fått ett eget rum och de ger oss mat, så det är bra med oss, säger pappa Amir på Whatsapp.

Familjen har fått besked om att de är Dublinfall, något som betyder att franska migrationsmyndigheter nu kommer att ta kontakt med svenska myndigheter. Flera afghaner som flytt vidare har skickats tillbaka till Sverige. Men Amir Hosseini är ändå hoppfull.

Språket svårast

Utvisningsbeslut går att överklaga. Och om de bara håller sig kvar i 18 månader har de möjlighet att söka asyl på nytt.

– Allt fungerar annorlunda här än Sverige. Det svåraste är språket. Vi försöker kommunicera på engelska, säger han.

Frankrike har nu åter stängt ner på grund av coronapandemin. Det är fullt av poliser och krävs papper bara för att gå ut på gatan och göra ärenden. Men asylboendet är stort, här finns mer än hundra familjer – och femårige Amir Ali har redan fått nya kompisar, berättar pappan.

– Han leker hela dagarna.

Drömmen: ett normalt liv

För föräldrarna, som varken tillåtits arbeta eller studera under de fem åren i Sverige, återstår nu mer väntan.

– Det är tungt att börja om, men vi försöker använda tiden till att lära oss franska på Youtube. Och vi påminner oss hela tiden om det enda som är viktigt, att våra barn ska få leva normala liv utan rädsla och stress.

Skulle ni kunna tänka dig att återvända till Sverige?

– Det finns många snälla människor i Sverige. Om vi får uppehållstillstånd och löfte om att inte bli utvisade åker vi genast. Annars tänker vi försöka bygga upp vårt liv här.

Följ ämnen i artikeln