Nyheter

Hundratusentals flyr sina hem i Filippinerna

Av: 

TT

Stora områden har översvämmats i spåren av supertyfonen Gonis framfart i Filippinerna.
Stora områden har översvämmats i spåren av supertyfonen Gonis framfart i Filippinerna.

NYHETER

Minst tio personer har omkommit och över 400 000 människor har flytt sina hem efter att supertyfonen Goni dragit in över Filippinerna. Myndigheterna varnar för katastrofala förhållanden i delar av landet.

Goni är den mest kraftfulla av de tyfoner som drabbat önationen hittills i år. När den drog in över ön Catanduanes sydöst om huvudstaden Manila, vid femtiden på söndagsmorgonen lokal tid, uppmättes vindstyrkor på över 62 meter per sekund.

Supertyfonen har förstört byggnader, rivit ner kraftledningar och översvämmat stora områden. Jordskalv har också utlösts som begravt ett flertal hus i den intilliggande kuststaden Legazpi.

– Vindarna är våldsamma. Vi kan höra hur träden slås från sida till sida, säger Francia Mae Borras som bor i staden.

Hundratusentals evakuerade

Hittills har tio människor bekräftats döda, en i Catanduanes och nio i grannkommunen Albay, enligt den lokala räddningstjänsten. Omkring 400 000 personer har tvingats fly från sina hem, uppger civilförsvaret.

I Albay rapporterar myndigheter att vindarna fått taken på två evakueringscenter att blåsa av.

I huvudstaden Manila har flygplatsen stängts och boende i låglänta områden har evakuerats. Tusentals soldater och poliser har försatts i beredskap för att hjälpa till med evakueringarna och räddningsarbetet.

Många skolor, som står tomma på grund av coronapandemin, har gjorts om till evakueringscenter och covid-19 patienter som behandlas på fältsjukhus har evakuerats.

Tyfoner vanligt

Goni kommer endast en dryg vecka efter att tyfonen Molave drabbade landet. Molave lämnade översvämmade byar och förstörda odlingsmarker i sina spår – 22 människor miste livet.

Filippinerna drabbas i snitt av 20 stormar och tyfoner varje år. En av de dödligaste var supertyfonen Haiyan 2013 – som tros ha kostat över 7 000 människor livet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert: