Tre fängslas efter smugglingshärva – förde in knark för 16,9 miljoner

Publicerad 2020-11-12

Malmö Tingsrätt.

Tre män döms nu till flera års fängelsestraff vardera för narkotikabrott av Malmö Tingsrätt. 

En man döms för smuggling efter att ha fört in 147,5 kilo cannabis i landet, och två döms efter att ha mottagit lasten.

Tullen upptäckte lasten redan vid Lernacken.

Det var i maj i år som tre män greps misstänkta för narkotikabrott. De upptäcktes efter att ena mannen, en lastbilschaufför, anlände vid Lernacken i Malmö. När tullen kontrollerade lasten påfanns 147,5 kilo narkotika. Tullen ersatte den då med annat innehåll, under tiden då chauffören var i ett förhörsrum, men lät senare mannen köra vidare. Tullverkets spaningspersonal följde sedan mannen till Halmstad där varorna skulle lastas om. Där greps chauffören samt ytterligare två män.

Nu döms de tre männen för narkotikabrott. Chauffören, som är i 55-årsåldern, får 4 år och 11 månaders fängelse för grov narkotikasmuggling samt försök till grovt narkotikabrott. Mannen ska också utvisas ur landet.

På två av de omkring 18 lastpallarna i lastbilen hittades cannabis. De två lastpallarna där cannabiset var är utpekade på bilden.

Chauffören förde in exakt 147 512 gram cannabis i landet via Lernacken i Malmö. Lasten bestod av 116,6 kg cannabis och resterande 30,9 kg cannabisharts. Det beräknade värdet för knarket räknas till 6,8 miljoner kronor. Enligt Tullverkets beräkningar skulle det verkliga värdet, när det säljs på gatan, uppgå till 16,9 miljoner.

Efter att ha fört in narkotikan i landet, något som chauffören menar att han var ovetandes om, ska han ha försökt transportera narkotikan till en adress i Halmstad för att överlämna eller överlåta narkotikan till två män där.

Åtta kartonger innehållandes cannabis från lastbilens last.

De två männen som mottog honom där, och lastade om lasten, är de som nu också döms för narkotikabrott. De ska ha mottagit, lastat om och transporterat vidare kartongerna – ovetandes om att narkotikan hade bytts ut.

Efter gripandet påfanns bland annat kulpatroner i den ena av männens lägenhet. Den mannen, som är i 35-årsåldern, döms för försök till grovt narkotikabrott, narkotikabrott samt brott mot vapenlagen och får fängelse i 4 år och 1 månad.

Den tredje mannen, som är i 30-årsåldern, döms till 3 år och 11 månaders fängelse för ringa narkotikabrott samt försök till grovt narkotikabrott.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln