Smittskyddsläkaren: Följ råden nu – så kan det svänga innan jul

Lokala råd ända fram till Lucia i Skåne

Publicerad 2020-11-18

14,4 procent av de som testar sig för covid-19 i Skåne förra veckan var smittade.

Men även om de lokala råden inte visar någon större minskning i antalet fall ännu så kommer det göra skillnad, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

– Om man offrar sig nu kan man förhoppningsvis se att det svänger innan jul. 

Ännu har inte de lokala råden börjat synas i en vändning av smittspridningen. Antalet konstaterade fall är fortsatt högre än tidigare, även om siffrorna för denna veckans första två dagar totalt var lägre än förra veckans första två dagar så är antalet smittade tre gånger så många per dag än när råden infördes för tre veckor sedan.

Samtidigt som antalet konstaterat smittade ökat har även antalet inlagda covidpatienter på sjukhus ökat markant. Även här har det skett en trefaldig ökning. Också andelen av de personer som testar sig och visar sig vara smittade har ökat. 14,4 procent av de PCR-tester som analyserades under förra veckan i regionen visade positivt resultat.

Paket under julgran.

Dock menar man från regionens sida att följsamheten kring råden verkar vara ganska bra.

– Allt kan vi inte mäta, men objektivt så mäter kollektivtrafiken sin belastning och den har minskat rejält de senaste veckorna, där har man hörsammat att inte åka kollektivt i onödan, säger Eva Melander till Aftonbladet.

– Man har tittat på belastning i köpcenter och butiker och den har också minskat. Vi får också input från smittspårare att man har tagit intryck av vad vi säger.

Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

Det finns också dock de som gör tvärtom.

– Sen får vi också indikationer om att man inte lyssnar. Med de råd vi har och som vi också går vidare med kan man göra ännu mer. Vi vill inskärpa det här att nu är det liksom inga fester och middagar som bör ske de närmaste veckorna, om man offrar sig nu kan man förhoppningsvis se att det svänger innan jul. 

– Vi hoppas att kurvan med er hjälp vänder. Och att vi förstås firar jul, det kommer vi göra, men med vem, och hur stort kalaset kan bli det kan vi inte säga. Men den här julen kommer att bli annorlunda än vad vi är vana vid, sade Eva Melander under gårdagens presskonferens.

”Kan skapa en egen familj med vänner”

Men bara för att det avråds från att hålla fester och middagar ska singlar och de som bor själva inte behöva vara hemma isolerat hela tiden, säger Eva Melander till Aftonbladet.

– Vi tycker inte att det är rimligt att de ska sitta helt ensamma utan de har säkert ett gäng med några närmaste vänner eller sin familj, att man där får skapa sig så att säga sin egen lilla familj eller lilla bubbla, som man umgås med. Man får göra det efter eget förnuft. Vi är sociala varelser och vi behöver träffa andra för att orka, det är inte total lockdown och stängt för alla, utan man får tänka som en liten familj.

Vad gäller om man är singel? Kan man dejta nu?

– Det får man också välja med förnuft, det är det enda jag kan säga.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln