Analys: Parisavtalets klimatmål inom räckhåll

TT

Publicerad 2020-12-01

Valet av Joe Biden till USA:s näste president är en av faktorerna som påverkar möjligheterna att nå Parisavtalets mål, enligt Climate Action Tracker. Arkivbild.

Parisavtalets klimatmål kan vara inom räckhåll, trots allehanda pessimistiska scenarier om motsatsen. Det slår forskningsinstitutet Climate Action Tracker (CAT) fast, enligt BBC.

Faktorer som Kinas ambitiösa klimatmål och valet av Joe Biden till USA:s president gör att höjningen av den globala medeltemperaturen kan stanna vid 2,1 grader Celsius vid slutet av seklet, enligt en CAT-analys som det brittiska public service-företaget har tagit del av.

Parisavtalets mål är att hålla temperaturökningen tydligt under 2 grader jämfört med förindustriell tid. Tidigare uppskattningar har landat omkring 3 grader, vilket skulle få katastrofala följder för livet på jorden.

Den i grunden optimistiska rapporten poängterar samtidigt att offensiva insatser krävs även på kort sikt för att målen ska kunna nås.

Rättad: En tidigare version av texten innehöll en missvisande beskrivning av Parisavtalets ambitioner. Rätt är att det har som mål att hålla den globala temperaturökningen tydligt under 2 grader.