14-åring i fokus för mordutredning

TT

Publicerad 2020-09-25

Misstankarna mot en 14-årig pojke för mordet i Huskvarna har stärkts. Arkivbild.

En 14-årig pojke framstår allt mer som huvudperson i utredningen om mordet på en 17-åring i stadsparken i Huskvarna i somras.

En 21-årig man, som suttit häktad för mordet, har däremot släppts.

– Misstankarna mot honom kvarstår. Men anledningen till att han släpptes är att jag gör den bedömningen att misstankarna mot honom försvagats, säger kammaråklagare Adam Rullman.

Tidigare har även en 19-årig man suttit anhållen i ärendet. Han är nu helt avförd ur utredningen.

Fokus riktar sig i stället mot den tredje personen, en pojke som är 14 år, som också utreds för inblandning i mordet.

– Konsekvensen är att misstankarna i stället väsentligen har stärkts mot den som är underårig, säger Adam Rullman.

En person under 15 år kan inte anhållas, häktas eller dömas. Han är i stället omhändertagen av sociala myndigheter. Däremot kan det längre fram bli aktuellt med en så kallad bevistalan där en domstol får ta ställning till misstankarna och försöka klarlägga vad som hänt.

– Det är det för tidigt att tala om. Det är den utgången som finns om man vill få någon form av avgörande. Men den bollen ligger inte helt i mina händer, säger Adam Rullman.

En bevistalan kan begäras av bland andra socialnämnden men eftersom utredningen fortfarande pågår har frågan ännu inte väckts.

17-åringen hittades svårt skadad i stadsparken i Huskvarna en kväll i mitten på augusti. Han hade enligt polisen allvarliga skärskador och avled senare på sjukhus.