Skatteverket reser frågor om folkräkning

TT

Publicerad 2020-09-09

Moderaterna hoppas att riksdagen driver igenom en ny nationell folkräkning – medan regeringen vill börja med att granska folkbokföringen i utsatta områden.

Skatteverket undrar vad politiken tänkt sig.

– Vi har inte gjort någon folkräkning sedan 1990 och det är uppenbart att vi inte vet vilka människor som bor i Sverige, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Han hänvisar till att Skatteverket uppskattning om att 200 000 människor är skrivna på felaktiga adresser.

Kristersson anser att en folkräkning är viktig bland annat för att kontrollera att folk är skrivna på rätt adresser och har rätt till de bidrag och ersättningar de får. Men det handlar också om att till exempel förhindra handel med adressuppgifter och svarta hyreskontrakt.

Enligt Kristersson har en korrekt folkbokföring även betydelse för att komma åt kriminella gäng.

Från Skatteverket är kommentarerna avvaktande.

– Om man ska nå syftet som jag ändå uppfattar att man har, att säkerställa en högre kvalitet i folkbokföringen, så kommer det att kräva väldigt mycket resurser. Det ska man ha klart för sig, säger Peter Sävje, chef för folk– och fastighetsavdelningen på verket.

Men en traditionell folkräkningskulle inte bidra till att fler uppgifter i folkbokföringen blev korrekta, enligt Sävje. I den senaste 1990, ombads folk att fylla i blanketter och skicka in dem.

Föreslår i utskott

Moderaterna kommer att föreslå att riksdagens skatteutskott tar initiativ till att en folkräkning blir av. Partiet bedömer att 500 miljoner kronor måste anslås i budgeten för 2021. Kristersson medger att det inte är lätt att kontrollera vilka som verkligen bor i en lägenhet och anser att man därför behöver göra olika saker.

– En del saker är ganska enkla, som digitalt med bank-id. För andra måste man säkert göra dörrknackning och gå hem till människor för att undersöka, säger M-ledaren.

Statsminister Stefan Löfven (S) utesluter inte att en ny folkräkning behövs.

– Vi behöver ha koll på befolkningen i vårt land, säger han.

Men Löfven understryker att frågan måste beredas noga och att Skatteverket i så fall måste bedöma hur en folkräkning ska genomföras.

Hoppas på stöd

Kravet på en ny nationell folkräkning har drivits av Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna. De har stöd av Sverigedemokraterna. Ulf Kristersson hoppas på ytterligare ett parti.

Liberalerna har nu i budgetförhandlingarna med regeringen och Centern drivit igenom en satsning på stärkt folkboksföringsarbete i utsatta områden. Nästa år avsätts 43 miljoner kronor till Skatteverkets folkbokföringsenheter och 2022 ytterligare 20 miljoner.

– Skatteverket kommer också att få ett särskilt uppdrag att kunna gå in och knacka dörr och räkna människor, utfärda viten och samarbeta med andra myndigheter för att upptäcka felaktigheter i folkbokföringen, säger Liberalernas bostadspolitiske talesperson Robert Hannah.

Enligt honom blir det i princip som en folkräkning i berörda områden.

– Vi vill skapa ordning och reda i de här områdena och ta tillbaka makten från kriminella, säger Hannah.

Moderaterna tycker dock inte att det räcker med en sådan begränsad satsning.