Ex-ministern Ines Uusman om Estonia: ”För min del har jag lämnat det”

Publicerad 2020-10-16

Ingvar Carlsson, Ines Uusman, Göran Persson och Mona Sahlin.

Fortfarande vill ingen av de tidigare S-ministrarna prata om de nya upptäckterna kring Estonia.

– Det här är en stor sak. Men för min del har jag lämnat det, säger Ines Uusman till Aftonbladet.

Tre veckor har nu snart gått sedan bilden av Estoniakatastrofen omkullkastades av Dplays dokumentär.

Produktionsteamet kunde avslöja ett fyra meter högt hål i skrovet som nu granskas av haveriutredningsmyndigheter i tre länder.

Från första dag har Aftonbladet sökt kommentarer från de ansvariga politikerna under 1990-talet.

Men ingen av de dåvarande socialdemokratiska statsråden Ingvar Carlsson, Ines Uusman, Göran Persson eller Mona Sahlin vill låta sig intervjuas.

Carl Bildt (M) och Ingvar Carlsson (S) under minnesstunden för Estonias offer i Storkyrkan.

”Inga kommentarer”

När Aftonbladet når Ines Uusman per telefon förklarar hon att hon varken sett dokumentären eller läst artiklar om skadan i fartyget.

– Jag har inte sett dokumentären eller börjat läsa på heller och det finns en anledning till det. Det är 26 år sedan. Jag har inga kommentarer, säger hon.

Ines Uusman var den minister i regeringen Carlsson som ansvarade för beslutet att täcka över passagerarfärjan med betong på havsbotten. Men efter folkstorm tvingades regeringen till reträtt.

Ines Uusman har inte sett Estoniadokumentären, berättar hon för Aftonbladet.

När Aftonbladet ställer frågor om övertäckningen svarar den tidigare ministern:

– Nej, jag har bestämt mig för att jag inte ska kommentera någonting, för det blir bara fel för mig.

Varför vill du inte säga något?

– Det är som jag sa. 26 år har gått och jag har inte varit engagerad under många, många, år på detta så jag kommer inte att svara över huvud taget.

Kan du tänka dig att svara på frågor längre fram?

– Jag tror inte det. Jag tror att det är bäst att jag avstår, för mig känns det bäst. Andra får tala för sin del. Men jag vill inte säga någonting.

Har du förståelse för intresset?

– Ja, det är klart, det här är en stor sak. Men för min del har jag lämnat det.

Lennart Berglund är ordförande i Estonias anhörigförening SEA och upprörs över att de ansvariga politikerna vägrar uttala sig om de nya upptäckterna.

– De bör naturligtvis kommentera och berätta om vad de vet och vad det tänkte. Det är väldigt viktigt att vi får den informationen.

”Direkt fegt”

Lennart Berglund säger att regeringsbeslutet om att täcka över Estonia i betong fortfarande är ett öppet sår. Därför blir han särskilt upprörd över att Ines Uusman inte vill säga något om vad han själv beskriver som ett förslag på att inrätta en ”massgrav”.

– Det är direkt fegt att inte kunna ha åsikter om något så oerhört viktigt som det som hon har fattat beslut om. Det kan hon knappast ha glömt bort. Hon kan inte lämna det här bakom sig. Jag menar att man borde kunna stå för vad man har gjort och ha en förklaring i stället.

Lennart Berglund och anhörigföreningen hoppas nu på en kommission där också politikerna utfrågas.

– Vi kräver att man reder ut det här. Hur hon sjönk och varför. Där kommer Ines Uusman och andra att få lov att svara på frågor om varför staten agerade på det här sättet.