Flygande julgranar i försvarets uppvisning

Pågår under flera dagar

Uppdaterad 2020-12-09 | Publicerad 2020-12-08

Titta upp mot himlen de kommande dagarna.

Flygande julgranar kommer nämligen fylla himlen med start i morgon.

Det är en del av en kombinerad övning och julhälsning från Försvarsmakten.

Så här såg det ut när Försvarsmakten flög över Stockholm 2017.

Traditionsenligt genomför Försvarsmakten varje december en flyguppvisning runt om i landet. I morgon är det dags för den första flygningen av flera planerade. Först ur är Skaraborgs flygflottilj F7.

– Det är en gammal tradition som återupptogs för några år sedan efter att ha legat i träda. Dels görs det för att önska god jul till svenska befolkningen och dels en väldigt bra övning för våra stridsflygsdivisioner. Det ingår i deras utbildning , säger Lena Bogren, kommunikationsansvarig.

Flygningarna görs förutsatt att det är tillräckligt bra väder. Då kan allmänheten se planen i formation av en julgran som även kommer att lysa upp himlen.

– När landningsställen fälls ut tänds en lampa. Det är då själva känslan av en julgran uppstår med strålkastarna, säger Lena Bogren.

Uppskattad övning

När planen lyser är de på mellan 300 och 400 meters höjd. Sedan stiger de till högre höjd mellan de orter de ska synas vid.

Hur många plan som medverkar i varje formation är lite olika, men Lena Borgen uppskattar det det krävs ungefär åtta plan för full julgranseffekt.

Flygningarna brukar vara uppskattade av piloterna.

– De tycker det är en väldigt bra övning flyga i formation så lång tid, säger hon.

Flygningarna brukar vara uppskattade av piloterna.

Följ ämnen i artikeln