Förfalskningshaveriet slår mot svensk vård: ”Mycket allvarligt”

Publicerad 2021-03-19

Förfalskningen som drabbat ett stort medicinföretag slår mot den svenska vården.

Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på det inträffade och runt om i landet analyserar regionerna nu omfattningen av haveriet.

– Det är extremt olyckligt att man aktivt förfalskar saker som ska användas till patienter. Det är hemskt, säger Magnus Simonsson på krisledningen i Skåne.

Ett globalt företag som levererar medicinsk utrustning har drabbats av en förfalskningshärva, något som Aftonbladet kunde avslöja i går. Företaget heter BD, Becton Dickinson, och uppmanar alla som har köpt utrustningen att omedelbart förstöra den.

Svenska myndigheter arbetar nu med att kartlägga hur haveriet påverkar den svenska vården.

I går hade Socialstyrelsen ett möte med samtliga regioner. Myndigheten är mycket fåordig om läget och ber att få återkomma när det finns något nytt att berätta.

Används på många vårdavdelningar

Enligt Magnus Simonsson, medicinskt ansvarig i Region Skånes krisledning, är mer eller mindre hela Sverige påverkat. Utrustningen är förbrukningsartiklar till sprutpumpar och volympumpar som många regioner använder.

Magnus Simonsson på krisledningen i Skåne.

Utrustningen används också brett i vården, från vanliga vårdavdelningar till intensivvård, cancervård och palliativ vård, enligt Simonsson. Utrustningen som ska förstöras är inte pumparna i sig utan engångsmaterial till pumparna. Men utan det blir pumpen oanvändbar.

Att en leverantör drar in material på det här viset är mycket ovanligt, tillägger Simonsson.

Regioner analyserar omfattningen

Skåne kan i nuläget hantera problemet eftersom pumpar från en annan tillverkare tidigare köpts in för vård av covidsjuka. För tillfället vårdas färre än tidigare på corona-avdelningar i Skåne, därför kan utrustningen som finns där omfördelas till andra vårdavdelningar.

Region Blekinge och Kronoberg har också köpt in utrustning från BD och analyserar nu situationen. Hälso- och sjukvårdsdirektör Roger O Nilsson i Kronoberg kan i dag inte säga om det finns ersättningsmaterial tillgängligt.

– Det är den analysen vi håller på med nu. Det viktigaste är att inga patienter blir drabbade, säger han.

Avsiktlig förfalskning

Haveriet beror enligt företaget BD på en avsiktlig förfalskning av protokoll för sterilisering. I ett dokument som Aftonbladet tagit del av skriver BD att man inte kan garantera att utrustningen är tillräckligt säker. I dokumentet står det också att det inte finns några rapporter om patientskador till följd av haveriet.

Skärmdump av dokument.

Region Skåne kommer inte att följa upp om produkter redan har använts.

– Enligt uppgifter från myndigheterna har det här förelegat en längre tid. Men det är viktigt att ha med sig att det inte finns några uppgifter att det skulle ha hänt något med patienterna. Det här är en säkerhetsåtgärd, säger Magnus Simonsson.

Myndigheten: Allvarligt

Simonsson ser mycket allvarligt på det som har inträffat, men säger att det är bra att leverantören agerar. Han tillägger att vården skulle klara sig även utan utrustningen men att det skulle bli mycket ansträngt.

– Det här visar att det är bra att inte lägga alla ägg i samma korg utan ha olika leverantörer.

Läkemedelsverket menar att återkallandet av utrustningen är mycket stort och att det drabbar alla länder, utom USA. Helena Henriksson, gruppchef på enheten för medicinteknik på myndigheten, har aldrig tidigare hört talas om att utrustning dras in på grund av förfalskning.

– Det är allvarligt. Leverantören agerar rätt. Kan de inte garantera att en produkt är steril måste de ta sitt ansvar och vidta åtgärder, säger hon.

Covid-utrustning ska förstöras. Arkivbild.

PODD Så snuvades EU på vaccindoserna

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen