Mejlaffären växer – pekas ut som säkerhetshot

Richard Bergström och Lena Hallengren vägrar svara

Publicerad 2021-03-19

Vaccinsamordnare Richard Bergströms mejlhantering av sekretessbelagt material döms ut som ett säkerhetshot.

Samtidigt varnar Säpo för utländska underrättelsetjänster – och MSB för att främmande makt försöker sabotera för Astra Zeneca.

Nu kan Aftonbladet avslöja hur mejlen “AZ kontrakt och “AZ vaccine offering” är några av dem som skickats från Bergströms privata e-post.

Han vägrar svara på varför och socialminister Lena Hallengren kommenterar inte affären.

Under flera veckor har Aftonbladet granskat Richard Bergström och hur han hanterat sekretessbelagt material på ett privat mejlkonto i sitt arbete med att säkra landets vaccintillgång.

När Aftonbladet konfronterade Bergström i slutet av februari uppgav vaccinsamordnaren att han skickat “många” mejl från sitt konto hos regeringskansliet till sin privata Gmail.

Men att det i princip bara var kalenderinbjudningar.

Bergström nekade till att ha skickat sekretessbelagt material.

– Nej, det har jag inte gjort, sa han.

Drygt två veckor senare ändrade Bergström sin version - och medgav i ett mejl att han skickat sekretessbelagda handlingar.

En förteckning av mejl skickade från Richard Bergströms privata Gmail till hans brevlåda på Regeringskansliet. Perioden visar två veckor i februari.

Bara tre av mejlen som Bergström skickat till sin privata mejl, och som omfattas av utrikessekretess, består totalt av över 80 A4-sidor.
Samtliga är helt sekretessbelagda.

Ämnesraden på ett av mejlen är AZ, en vanlig förkortning för läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Ämnesraden på ett annat av mejlen är PFE, en vanlig förkortning för läkemedelsbolaget Pfizer.

Bergström har inte svarat på frågan om mejlens innehåll.
Men nu växer omfattningen av Bergströms privata mejlhantering.

Aftonbladets granskning visar att Bergström inte bara vidarebefordrat mejl från Regeringskansliet till sin privata e-post.

Bara under två veckor i februari skickade han ett 20-tal mejl från sin privata mejl till sitt konto på Regeringskansliet.

”AZ vaccine offering”

Tre av de mejlen omfattas av sekretess redan i ämnesraden, enligt Socialdepartementets bedömning.
I ämnesraderna på några av de 20-tal mejlen står bland annat:

”AZ kontrakt”, ”AZ vaccine offering”, ”Final tabell Pfizer samt sista version Moderna”, ”PLEASE REVIEW: draft allocation tables MODERNA” och ”Re-allocation Pfizer doses”.

Vaccinsamordnare Richard Bergström.

Under samma tidsperiod vidarebefordrade Bergström även ett 80-tal mejl från sin tjänstemejl till sin privata Gmail.

Bara att han använder en Gmail gör att han per definition bryter mot sekretessen

Flera it-säkerhetsexperter menar att Bergström kan ha begått ett sekretessbrott och att hans mejlhantering kan utgöra ett säkerhetshot.

– Information som skickas till en Gmail, och som därmed går till USA, är att betrakta som röjd. Bara att han använder en Gmail gör att han per definition bryter mot sekretessen och sannolikt även mot sekretessavtal med läkemedelsbolagen. Det borde finnas intresse från Regeringskansliet att ha tekniska stöd för att kunna göra rätt, säger Fredrik Möller, it-säkerhetsexpert på Advania.

Han fortsätter:

– Rent säkerhetsmässigt blir jag mörkrädd. Vår högsta representant för vaccinsamordningen använder ett privat e-postkonto med väldigt svag säkerhet. Det är ett säkerhetshot. Det är inte bara de sekretessbelagda handlingarna som är problematiska, utan även att han skickar sina kalenderinbjudningar dit. De avslöjar ju vilka personer och företag han träffar och när han gör det. Ska främmande makt utföra en påverkanskampanj så handlar det om att ha så mycket underrättelseinformation som möjligt.

Astra Zeneca blev en måltavla

Och påverkanskampanjer har ägt rum.
Astra Zeneca och andra vaccintillverkare har utsatts, enligt en av Sveriges främsta experter, enhetschef Mikael Tofvesson på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– I september kunde vi se att Astra Zeneca blev en måltavla. Eftersom det är ett svensk-brittiskt företag och rör svensk kapacitet, produktion och svenska intressen följer vi det med större ögon säger han.

I Säpos nysläppta årsrapport framgår också att områden som rör den svenska coronahanteringen kopplas till underrättelsehot.

”Pandemin har bland annat inneburit att Säkerhetspolisen behöver inrikta sin verksamhet mot helt nya sektorer som kan vara av intresse för främmande makt, till exempel sjukvård och biomedicin”.

Vaccintillverkarna Pfizer och Astra Zeneca har inte velat kommentera hur de ser på Bergströms hantering av hemliga vaccinuppgifter:

”Med bakgrund i den begränsade information vi har i nuläget avböjer vi att kommentera”, skriver Christina Malmberg Hägerstrand, presschef på Astra Zeneca

Efter Aftonbladets avslöjanden har Bergström JO-anmälts.
Anmälaren skriver att Bergström ”totalt åsidosatt gängse sekretessregler”.

Socialminister Lena Hallengren (S) var den som på en presskonferens i juni förra året presenterade Bergström som regeringens vaccinsamordnare.

Vill ej svara på frågor

I dag vill Hallengren inte svara på om hon ser några problem med Bergströms mejlhantering.

“Lena Hallengren har löpande kontakt med Sveriges vaccinsamordnare i frågor som rör Sveriges arbete med att säkra tillgången till vaccin mot covid-19. Frågor som rör Richard Bergströms användning av arbetsverktyg och privat e-postadress hänvisas till regeringskansliets presstjänst”, skriver hennes pressekreterare Sofia Brändström.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström och Socialminister Lena Hellengren under en pressträff om arbetet med Sveriges vaccinstrategi.

Regeringskansliet vill inte svara på om de inlett någon form av utredning efter avslöjandet om Bergströms mejlhantering.

”Vi går inte in på eventuella samtal vi har med enskilda medarbetare”, skriver presskommunikatören Ulrika Langels.
Aftonbladet har sökt Bergström via mejl, samtal och sms.

I tisdags fick han flera frågor på mejl, bland annat vilken kontakt han har haft med företag och myndigheter genom sin privata mejl.

“Ni får kontakta regeringskansliets presstjänst om de frågorna”, skrev han under torsdagen.