Massavhopp från president Bolsonaro i coronakrisen

Uppdaterad 2021-04-01 | Publicerad 2021-03-31

Brasilien skakas av en maktkamp mellan president Jair Bolsonaro och landets militär.

I går tisdag sade landets tre högsta militärer upp sig.

Allt utlöstes av att en general krävde hårdare tag mot coronaviruset.

Bolsonaro tillsammans med militärer i samband med en ceremoni för flygvapnet.

För första gången i den brasilianska historien har generalerna som leder armén, flottan och flygvapnet sagt upp sig samtidigt, på grund av en schism med landets president, rapporterar tidningen The Guardian.

Motsättningarna mellan militären och presidenten hänger samman med Bolsonaros ovilja att ta krafttag mot coronapandemin, som hittills krävt över 314 000 liv.

När en högt uppsatt militär, general Pujol, offentligt krävde hårdare coronarestriktioner ska Bolsonaro enligt uppgift ha krävt av försvarsministern att Pujol skulle avskedas.

Försvarsministern, general Fernando Azevedo e Silva, vägrade att avskeda Pujol och ska i stället ha meddelat presidenten att militären är lojal mot konstitutionen och att den inte är Bolsonaros personliga armé. Då gav Bolsonaro försvarsministern silkessnöret.

Dagen efter, under tisdagen, träffade de tre försvarsgrenarnas chefer den nye försvarsministern och meddelade då sina avgångar.

Eliane Cantanhëde, reporter på tidningen Estado de Sao Paulo, säger till The Guardian:

– Försvarsministerns avgång visar att många militärer inte accepterar ett auktoritärt styre, militärkupper och brott mot konstitutionen. Bolsonaro vill att alla ska vara hans undersåtar och göra vad han än bestämmer. Men nu säger många militärer nej till det.

Samtidigt kan bytet av försvarsgrenschefer i sin tur leda till att militärer lojala med Bolosonaro får jobben i stället. Det går redan rykten i Brasilien om att en förlust i presidentvalet för Bolsonaro 2022 mot utmanaren, den populäre tidigare presidenten Lula som nyligen släppts ur fängelse efter en politiskt motiverad dom, kan sluta med att Bolsonaro utlöser en militärkupp.

Bolsonaro gav förra året sitt stöd till antidemokratiska demonstranter som krävde en återgång till militärdiktatur i Brasilien. Tidigare har han både hyllat Chiles diktator Pinochet och de militärer som styrde Brasilien på 1970-talet.

President Bolsonaro på en flagga i huvudstaden Brasilia.

ANNONS