Hus och hem

Romantisk idyll på landet

NYHETER

Camilla och Henric von Zweigbergk flyttade från innerstaden ut på landet. De köpte en gård som kan spåras bakåt till 1630 och som renoverats pö om pö. Nu har paret fått en idyll, som vi andra bara drömmer om.

Lyktor på rad över ytterdörrarna.
Lyktor på rad över ytterdörrarna.

 I  två år har Camilla och Henric von Zweigbergk bott i huset, som kallas för Rövarkulan. Bredvid en stor gård finns den röda längan med bara grunden kvar från statartiden.

Paret köpte alla möbler nya till huset. Rustikt och lite engelskt lantligt. Uppblandat med många svenska auktionsfynd.

– Det är Henrics pappa som mest springer på auktioner. Nu när jag tittar mig omkring är de flesta redskap och kopparföremål presenter från honom, säger Camilla.

Själv anlägger hon trädgårdar och driver firman Flitiga Lisor. Och har förstås redan hunnit plantera sitt egna lilla fruktparadis med Viktoria och Opalplommon, Säfstaholm och Åkeröäpplen, Esperens och gråpäron och Fryksåskörsbär. Ett gammalt körsbärträd fanns innan.

– Vi tar det lugnt med planterandet, jag frossar i krukor ute och pillar ner frön så fort det går. Vanliga sorter som ringblommor och krasse. Inomhus frossar jag i tulpaner den tid de finns och resten av året plockar jag blommor ute.

Henric startade renoveringsarbetet med köket, som gjordes om helt. Både Henric och Camilla är långa, så bänkarna höjdes rejält. En köksö som rullar fullbordar härligheten. Vid den äter de ofta, trots att det i andra änden av köket står ett generöst bord med marinblå klädda stolar och en sekelskiftessoffa.
Det är så skönt att bara gå och sätta sig på en stubbe ute

– Jag älskar blått, men börjar känna att smaken svänger mot turkost och grönt.

Kökets pärlspont är målad blekt blått, matdelen i grönt med en liten turklöverbård under det vitmålade trätaket. I alla rum finns tapeter från serien Epok, svenska tapeter genom århundraden.

Huset ligger på en höjd med utsikt över skogar och ängar. Ändå är det bara 25 minuters bilfärd till Stockholms innerstad.

– Vi trivs här, och det är så skönt att bara gå och sätta sig på en stubbe ute, eller vid någon av de soffor som får stå ute vid träden året runt.

Den gamla gården har renoverats många gånger, men de låga dörrarna är kvar. Camilla går nätt och jämnt genom dörrhålen, Henric får huka sig.

– Jag har vanan inne, min mamma har ett gammalt gotländskt hus, skrattar Henric, som sitter med en av parets tre katter (Smulan, Skorpan och Tussan) på förstutrappan.

Redan sticker de första knopparna upp i rabatterna under kungsgranriset. På en skänk inne i huset ligger fröpåsarna i drivor. Här är det vår.

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad

Lillemor Dahl

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård