De blev största förlorarna i Iowa

Publicerad 2016-02-02

Resultatet i Iowa fick flera kandidater att hoppa av den amerikanska valkarusellen.

Donald Trump mötte sitt första stora nederlag när Ted Cruz vann provvalet.

Och för Jeb Bush blev det en dyr historia: han har satsat 120 miljoner kronor i reklam men lyckades bara få 2,8 procent av rösterna.

Jeb Bush, Donald Trump och Martin O'Malley.

Så stavas tre av de största förlorarna efter provvalet i Iowa.

Republikanen Trump har varit den mest uppmärksammade kandidaten under valrörelsen och har toppat opinionsundersökningarna. Men resultatet av det första nomineringsmötet i Iowa, även kallat provval, visade att han blivit omsprungen av skrällkandidaten Ted Cruz.

Trump: ”Jag är hedrad”

Donald Trump, som under sin kampanj stått för flera kontroversiella utspel, höll sig dock lugn efter förlusten.

– När vi började den här resan sa de att jag inte ens skulle komma topp tio i Iowa, men vi kom tvåa. Jag är hedrad och vill gratulera Ted, sa Trump.

För republikanen Jeb Bush blev provvalet ett stort fiasko. Men det var inte på grund av bristande ambitioner.

120 miljoner – på reklam

Enligt Huffington Post spenderade Bush hela 120 miljoner kronor på reklam i delstaten där provvalet hölls.

Återbäringen?

Han fick lite mindre än tre procent av rösterna vilket innebär en kostnad på cirka 24 000 kronor per röst i reklamkostnader, enligt Huffington Post.

Vissa av kandidaterna tvingades inse att loppet var kört för den här gången. Demokraternas Martin O'Malley fick inte ens en procent av rösterna och valde då att hoppa av.

Även Mike Huckabee, republikansk kandidat, tillkännagav sitt avhopp när det stod klart att han fått mindre än två procent av rösterna. I botten hamnade även de republikanska kandidaterna Rick Santorum, Chris Christie, John Kasich och Carly Fiorina.