Superjämnt in i det sista

Publicerad 2015-05-07

En fjärdedel har inte bestämt sig i brittiska valet i dag

I dag går britterna till valurnorna.

Man valet lär bli en rysare ända in i kaklet.

David Cameron och hans Tories leder, knappt, inför kvällens rysare.

Inför valdagen leder konservativa Tories mycket knappt före Labour i vad britterna kallar det jämnaste valet på 40 år. En procent skiljer mellan partierna, enligt den sista opinionsundersökningen som Daily Mail låtit utföra.

Samtidigt leder David Cameron över Ed Miliband i omröstningen om vem britterna helst ser som premiärminister, 52 procent mot 31. Nästan var femte vet inte vem de vill ha.

Runt 50 miljoner människor börjar gå till vallokalerna vid klockan åtta, svensk tid. Sex veckor av intensivt kampanjande är över. 650 parlamentledamöter ska väljas i England, Skottlands, Wales och Nordirland. Allt kan hända.

Kan byta sida

En fjärdedel vet fortfarande inte vilket parti de ska rösta på. 20 procent svarar att de kan komma att byta parti i sista stund, enligt undersökningen. Risken finns att parlamentsvalet blir så jämnt att det inte går att bilda en stabil regering.

I går slutspurtade alla partiledare och höll tal på olika platser i landet.

– Vi sa att vi skulle rädda landets ekonomi och det har vi gjort. Förra året blev vi den snabbast växande ekonomin i väst, sa David Cameron.

Han fokuserade på Tories plan att eliminera Storbritanniens budgetunderskott och att ge lägre skatt åt fler, höja sjukvårdsbudgeten och äldreförmåner. På frågan om han kan tänka sig en koalitionsregering sa han att han alltid ska "göra det rätta för landet".

Osäkert

Ed Miliband har inte uteslutit att söka samarbete med andra partier även om Labour skulle sluta långt efter de konservativa. Hans huvudbudskap är att britterna "inte kan ha fem år till med Tories".

– Det är inte bara val mellan partier och premiärministrar utan en kamp mellan två helt olika idéer, sa han.

Nigel Farages parti, främlingsfientliga UKIP, har 12 procent enligt undersökningen och blir i så fall landets tredje största parti.

Enligt Andrew Hawkins, på ComRes som genomfört undersökningen, går det inte att förutspå hur valet kommer att sluta.

Vallokalerna stänger klockan 23 ikväll, svensk tid.