Öland spöar Skottland – satte rekord i whisky

Uppdaterad 2018-10-15 | Publicerad 2018-09-11

För de flesta är Skottland starkt förknippat med whisky.

Men sedan i somras är det ett hotell i Färjestaden på Öland som har världsrekord i flest whiskysorter.

– Jag tycker allting med whisky är fantastiskt. Man blir aldrig fullärd, säger den exalterade hotelldirektörn Fredrik Norén till Aftonbladet.

Baren med flest whiskysorter i världen finns på Öland. Det är nämligen ett hotell i Färjestaden som skrivs in i Guinness rekordbok, rapporterar Kvällsposten.

Fredrik Norén, hotelldirektör på Hotel Skansen, har arbetat med samlingen sedan millennieskiftet. År 2001 slogs rekordet för flest whiskyflaskor i Sverige, då med över 500 flaskor.

– Jag har vuxit in i den här whiskyrollen, säger Fredrik, vars pappa började lära honom om whisky, till Aftonbladet.

Nytt världsrekord i whisky

Sedan dess har arbetet fortsatt och den 11 juni i år kom kontrollanter till hotellet för att räkna flaskorna med oberoende vittnen och filmkameror. Då stod det klart att hotellet slagit världsrekord i flest whiskysorter i en bar. Rekordet slogs med marginal – 1 179 sorter, jämfört med det tidigare världsrekordet 1 031, som hölls av Glenesk Hotel i Edzel, Skottland.

– Det är fantastiskt kul att ha slagit det här rekordet, säger Fredrik.

Hotel Skansen på Öland har världsrekord i antal whiskysorter.

Han har dock lite svårt att tro på att det efterlängtade rekordet verkligen är slaget innan han fått se ett skriftligt bevis. Men på fredag kan han äntligen andas ut, då anländer en representant för Guinness för att överlämna diplomet.

Till den klassiska frågan när det gäller whisky, hur ställer du dig till is?

– Jag tycker själv inte att man ska ha is i maltwhisky, men sedan finns det många olika typer och vissa passar bra med is, säger han.

Han berättar dock att det ibland kommer gäster som ändå vill blanda drinkar med riktigt fin, gammal whisky.

– Då får man försöka övertala dem att låta bli, men om de står på sig får man såklart hjälpa dem. Jag har blandat många sådana drinkar.