”Högerextrema dåd förekommer hela tiden”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Polis visiterar person inför en demonstration av högerextrema Svenskarnas Parti. Arkivbild.
Foto: Bjön Larsson Rosvall/ TT
Polis visiterar person inför en demonstration av högerextrema Svenskarnas Parti. Arkivbild.

Med sitt dåd vill gärningsmannen i Christchurch skriva in sig i en tradition av högerextrema terrorister, enligt Expo.

– Han ger uttryck för en postmodern cocktail av fascism och olika högerextrema tendenser, säger chefredaktör Daniel Poohl.

De senaste åren har fokus legat på islamistiskt motiverade terrordåd. Men dåd med högerextrema kopplingar har samtidigt skett både i Sverige och på andra håll.

– Vi kan inte bara leta efter gärningsmän med en viss profil. Vi måste vara förberedda för dåd med olika bakgrund, säger Anna-Lena Lodenius, expert på högerextremism.

Ett av de blodigaste dåden i modern tid utfördes av högerextremisten Timothy McVeigh som 1995 dödade 168 personer i Oklahoma i USA. I Norge stod Anders Behring Brevik 2011 för en av de värsta massakrerna i Europa, och Sverige har haft både den så kallade lasermannen John Ausonius och serieskytten Peter Mangs.

Konspirationsteorier

Den här historien av högerextrema gärningsmän vill skytten i Christchurch med sitt manifest bli en del av, konstaterar Daniel Poohl, chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo.

– Det viktiga för honom är att skriva in sig i historien som en egen figur och skriva in sig i en tradition av högerextrema terrorister, säger han.

Enligt Poohl tycks gärningsmannen ha fastnat i högerextremistiska konspirationsteorier om att "den vita rasen" är på väg mot undergång. Samtidigt är det svårt att hitta en tydlig linje i hans tankemönster.

– Han har sugit upp den högerextrema berättelse som erbjuds i massformat i dag på nätet. Han nämner både Anton Lundin Pettersson och Anders Behring Breivik. Det är trots allt ganska olika dåd, men för honom spelar det inte så stor roll, för honom är det ungefär samma sak, säger han.

Säkerhetspolisen varnade så sent som i går för en ny trend där främlingsfientliga och radikalnationalistiska idéströmningar ökar i Sverige.

– Vi ser att vit makt-miljön och lösare främlingsfientliga grupper närmar sig varandra. Det här är en utveckling som Säkerhetspolisen följer noga inom ramen för vårt uppdrag att förhindra brott och skydda demokratin, sade Säpo-chefen Klas Friberg.

"Något radikalt"

Men enligt Poohl är attentatet snarare ett uttryck för en högerextremism som går åt andra hållet.

– Det som Säpo pratar om är att de mest radikala grupperna försöker närma sig en position där man inte uppfattas som paria i samhället. Men det här är tvärtom att kliva ur det totalt och säga att "det där funkar inte, det är ingen idé att hålla på att ställa upp i val eller starta Facebook-grupper, någon måste göra något radikalt", säger Poohl.

Samma typ av tankegods finns i Sverige.

– Berättelsen om en hotad vithet, den hittar du inte bara i de mest avlägsna hörnen av internet, utan den är en fundamental del av hela den högerextrema mainstream-populistiska berättelsen om vår tid, säger Poohl.

Han framhåller samtidigt att det gärningsmannen uttrycker i sitt manifest inte nödvändigtvis speglar hans innersta tankar, utan snarare ska ses som en del av hans dåd.

– Det är en del av hans propaganda. Vi erbjuds en berättelse som han paketerat åt oss. Det är viktigt att ha med sig när vi ska dra slutsatser kring detta, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE