Uppmaningen efter frihetsbeskedet: ”Killar, vaccinera er”

Smittskyddsläkaren: ”Restriktionerna släpps för tidigt”

Uppdaterad 2021-09-09 | Publicerad 2021-09-08

Oviljan att vaccinera sig oroar smittskyddsläkare – samtidigt som lättnaden för restriktionerna närmar sig.

Regiondirektören i Skåne noterar en särskild vaccinovilja bland unga män.

– Killar, kom igen nu, låt det bli av, säger Alf Jönsson.

Om tre veckor lättas coronarestriktionerna. Ett välkommet besked, enligt många. Samtidigt ser flera av landets smittskyddsläkare med oro på den vaccinovilja som fortfarande råder hos delar av befolkningen.

I Skåne har smittan ökat sedan början av juli. En stor andel skåningar är dessutom fortfarande ovaccinerade.

Av de åtta personer som i nuläget får intensivvård i regionen är ”i princip samtliga ovaccinerade”, enligt regionens sjukvårdsdirektör Pia Lundbom. På onsdagen höll Region Skåne en presskonferens om smittoläget i regionen.

– Vi har ett enormt arbete framför oss, och det är vi själva som avgör. Pandemin är inte över och covid-19 kommer vara en del av vår vardag. Vi behöver fortsätta vaccinera oss, och vi måste få upp vaccinationsgraden, säger Alf Jönsson, regiondirektör vid Region Skåne.

Han pekar på vikten av en jämlik vaccinationstäckning i hela Skåne. Som det ser ut nu, är det framför allt en grupp som sticker ut bland ovaccinerade.

– Tyvärr ser vi en tydlig vaccinationsovilja bland unga, och framför allt unga män. Men killar, kom igen nu, låt det bli av. Ta det inte senare, ta det nu, säger Alf Jönsson vidare.

Alf Jönsson, regiondirektör, under onsdagens presskonferens i Regionhuset i Dockan i Malmö med Region Skåne gällande det aktuella coronapandemiläget.

”Restriktionerna släpps för tidigt”

Den 29 september kommer exempelvis begränsningarna för hur många som får delta vid en allmän sammankomst tas bort, om allt går som planerat. Även kravet om sittande servering tas bort, liksom råden om att arbeta hemifrån.

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge, säger att han önskar att beskedet om lättade restriktioner hade kommit senare. Som det ser ut nu, enligt Folkhälsomyndighetens prognos, kommer smittan öka i oktober, säger han.

– Jag tycker att det är svårt att förklara och förstå varför man släpper på i princip alla restriktioner i slutet av september, när smittan förväntas nå sin kulmen i oktober. Jag tycker att man borde ha väntat med det här i åtminstone en månad, fortsätter han.

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Som det ser ut nu är vaccinationstäckningen bra överlag – men bland 20 till 40-åringar är det fortfarande en hel del personer som inte bokat in sig för en tid, enligt Bengt Wittesjö.

– Vaccinfrågan är den absolut viktigaste. Den är helt avgörande för hur vi kommer klara oss ur den här pandemin. De som inte bokat en tid än måste göra det nu, oavsett när restriktionerna släpps.

”Spruträdda, medelålders män undviker vaccinering”

Även i Västra Götalandsregionen uttrycks en oro för att restriktioner kommer lätta inom kort, samtidigt ett visst antal personer ännu inte vaccinerat sig.

Enligt Jan Kilhamn, regionens tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, är det framför allt två grupper som sticker ut.

– Det viktigaste vi kan fokusera på nu är att så många som möjligt vaccinerar sig, inte minst unga vuxna som ännu inte vaccinerat sig. Vi ser även att medelålders, spruträdda män är en grupp som ännu inte vaccinerat sig än, säger Jan Kihlman.

Han säger vidare att regionen jobbar hårt med att nå ut till fler med information om vaccineringen.

De senaste siffrorna visar att 70 personer med covid-19 är inlagda på sjukhus i regionen. Av dem får 11 intensivvård.

Det är fler inlagda än motsvarande period förra året, och trenden visar på en långsam ökning.

– Det är ett ansträngt läge inom sjukvården nu. Det låter som små tal jämfört med den andra och tredje vågen, men det har en påverkan på vården, och det är ett tydligt tecken på att pandemin fortfarande är en belastning för samhället. Att trots allt fler inte vårdas på sjukhus kan vi tacka vaccinationerna för, säger Jan Kilhamn.

”Hoppas fler tackar ja till vaccin”

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, säger att beskedet om lättade restriktioner tyder på att man lyckats uppnå en relativt hög vaccinationstäckning i landet.

– Samtidigt ser jag med oro på att behovet av sjukvård just nu ökar, framförallt allt hos ovaccinerade, säger hon, och fortsätter:

– Nu är det tre veckor innan lättnaden inträder. Det ger oss möjlighet att vaccinera ytterligare personer som kan få ett gott vaccinskydd av sina två doser vaccin. Jag hoppas att så många som möjligt väljer att vaccinera sig så fort som möjligt med sina två doser vaccin, så att de får ett gott skydd mot sjukdomen.

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Är det rätt tidpunkt att lätta på restriktionerna den 29 september?

– Regeringen har genom Folkhälsomyndigheten tillgång till goda faktaunderlag samt några av landets absolut bästa experter som kan analysera det materialet. Jag har förtroende för att de gör korrekta sammanvägda bedömningar när restriktionerna, råd och rekommendationer kan justeras.


DAILY Är det över nu?

Aftonbladet Daily med Markus Larsson, rockjournalist på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen