Adrianas mamma: Trodde hennes död skulle bli ögonöppnare

Adriana, 12, sköts ihjäl vid en rastplats i Norsborg

Publicerad 2021-09-05

BOTKYRKA. I dag skulle Adriana ha fyllt 14 år. Istället arrangerade Botkyrka kommun en dag till hennes minne.

Det har gått över ett år sedan hon sköts ihjäl vid en bensinmack – men gängvåldet och skjutningarna verkar aldrig ta slut.

– Mitt barn dog. Om inte det var en ögonöppnare vet jag inte vad som krävs, säger Adrianas mamma Susanne.

”Alla mot våldet – trygghet för alla”

Det är parollen för dagen som har arrangerats av Botkyrka kommun. Framme vid scenen under tältet i Hågelbyparken deltar poliser, nattvandrare, politiker och andra i samtal om vad som kan göras för att få stopp på våldet och skjutningarna. Även inrikesminister Mikael Damberg har kommit hit.

Men bland åhörarna är det glest. Några har hittat hit efter att ha varit på bakluckeloppis i en annan del av parken.

Botkyrka kommun arrangerade en dag till Adrianas minne.

”Tror att människor gett upp”

Susanne är mamma till Adriana som sköts ihjäl vid en rastplats i Norsborg den 2 augusti i fjol. Hon har själv pratat på scenen. Nu rör hon sig omkring bland vänner, familj och bekanta.

Hon är glad åt dagen som arrangerats till hennes dotters minne. Att göra samhället tryggare var en av sakerna Adriana brann för. Men Susanne noterar också hur lite folk som samlats på platsen. Dels tror hon att det beror på att det hela uppmärksammats för lite på förhand.

– Men sen tror jag också att människor kanske har gett upp. Att de inte tror att det kan ske en förändring eller att det skulle leda till en förändring att de kommer hit.

Hon är rädd att många blivit avtrubbade. Hon nämner händelsen i somras där två barn skottskadades i Flemingsberg.

– Två små barn i förskoleåldern blev träffade. Man pratade om det en vecka och sen var det över. Det gör mig mörkrädd, säger hon.

Adrianas mamma Susanne.

Brukade fira födelsedagen med sushi

I dag, den 5 september, är Adrianas födelsedag. Det är en tung dag. Susanne beskriver det som ”hårdrock i huvudet”. Men när hon börjar prata om minnen från dotterns tidigare födelsedagar bryter ett litet leende fram.

– Vi brukade alltid äta sushi, när hon var yngre hade vi kalas. Men de senaste åren ville hon alltid att vi skulle äta sushi på henne födelsedag Och alla andra dagar också, om hon fick bestämma, säger Susanne.

Adriana fick aldrig bli 14 år.

Damberg: Lika bedrövad varje gång

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att han blir lika bedrövad varje gång han får höra om en skjutning. Men våldsspiralen går inte att vända på över en natt.

Regeringen har presenterat ett 34-punktsprogram med åtgärder för att bryta gängvåldet. Många av punkterna kan bli verklighet först om flera år.

Men vad händer nu?

– Varje halvår anställer vi mer än 600 nya poliser runt om i Sverige. Vi skärper straffen, ger polisen nya verktyg bland annat för att bryta sig in i telefoner. Vi ser till att tullen får ökade resurser så att de kan stoppa vapen från att komma in i Sverige, säger Mikael Damberg.

Mikael Damberg.

”Man kan tipsa polisen anonymt”

Adrianas mamma Susanne har tidigare sagt att hon hoppas att dotterns död ska leda till en ”lex Adriana” som gör det lättare för vittnen att våga träda fram när den här typen av brott begås. Hon ber Aftonbladet att fråga Mikael Damberg om det.

Varför inför inte regeringen anonyma vittnen?

– Vem som helst kan tipsa polisen anonymt om det man vet. Och det tror jag inte många vet om, säger Damberg.

En utredning som regeringen nyligen genomfört föreslog inte anonyma vittnen, berättar han.

– Man tittade på våra grannländer och såg att det knappt användes. Det finns problem med rättssäkerheten i såna diskussioner. Men man kan tipsa polisen anonymt redan i dag, och det tycker jag alltid man ska göra.

Det börjar bli kyligt i skuggan under tältet. Många vill ge sig ut i septembersolen igen. Susanne ska besöka dotterns grav, och sen äta någon middag. Det kanske blir sushi.