Larmet från vården: Fler coronasmittade på sjukhusen

Publicerad 2022-07-29

Coronafallen ökar runt om i landet.

Nu varnar vårdpersonalen för att allt fler kommer att läggas in på sjukhusen.

– Jag hoppas att vi förbereder oss, säger läkaren Nermin Shehata i SVT:s Rapport.

Efter några månader av lägre coronafall är smittan återigen på väg uppåt.

Förra veckan rapporterades 5 300 nya fall in, en ökning med 13 procent från veckan innan, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

På Karolinska sjukhuset har man även sett ett ökning av antalet coronasmittade som tvingats uppsöka vård.

– Det har varit en ökning. En eller två har syrgasbehov. Det kommer alltid plötsligt, säger läkaren Haifa Alheeti till SVT.

Varianten pekas ut

Den nya, mer smittsamma, omikronvarianten BA.5 pekas ut som förklaringen bakom ökningen, men enligt Folkhälsomyndighetens enhetschef Anneli Carlander finns det inget som tyder på att patienterna blir mer sjuka än tidigare.

– Både vaccination och tidigare genomgången infektion ger ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom och död även när det gäller BA.5, säger hon och fortsätter:

– Pandemin är inte över och vi rekommenderar att man vaccinerar sig enligt våra rekommendationer, och att man stannar hemma om man är sjuk med symtom som kan vara covid-19

Haifa Alheeti

Högre tryck i höst

Läkaren Nermin Shehata befarar ett högre tryck på Karolinskas akutmottagning i Huddinge i höst och hoppas att man förbereder sig.

– Jag förväntar mig kommer bli en skillnad och vi kommer se mer covidpositiva patienter, men jag kan inte tänka mig blir så dramatiskt som i början av covid, säger hon till SVT.

– Jag hoppas att vi förbereder oss med mer vårdplatser, mer bemanning, mer läkare och personal på plats.

LÄS VIDARE

Ökad smittspridning i Sverige – "Kan behöva ställa in planerad vård"