Fredspristagaren får flyga till Oslo

TT-AFP

Publicerad 2021-12-07

Maria Ressa tillåts resa till Oslo för att ta emot Nobels fredspris. Arkivbild.

Den filippinska fredspristagaren och journalisten Maria Ressa får komma till Oslo för att ta emot priset personligen. En filippinsk domstol har beslutat att godkänna hennes ansökan om att delta i prisceremonin.

Maria Ressa har vid upprepade tillfällen uttalat kritik mot den filippinske presidenten Rodrigo Duterte. Hon är just nu frisläppt mot borgen och inväntar ett domstolsbeslut som gäller förtal på nätet. Hon har därför varit tvungen att genomgå en prövning genom tre lägre domstolar och sedan domstolen för tull- och skattefrågor i Filippinerna för att kunna lämna landet. Regeringen har hävdat att det finns en risk att Maria Ressa flyr från sitt eventuella straff.

Utresetillståndet gäller fram till den 13 december och Maria Ressa säger till reportrar på flygplatsen i huvudstaden Manilla att hon har blandade känslor inför att ta emot Nobels fredspris.

– En del av mig är glad, visst, men jag är också arg och hoppas på en bättre framtid.

Som journalist har Maria Ressa varit med och startat nyhetssajten Rappler och även varit CNN:s byråchef i Jakarta i Indonesien. Rappler har fokuserat på att granska om president Rodrigo Dutertes regim begår övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Totalt finns sju pågående domstolsförhandlingar där Ressa är inblandad. Om hon döms i förtalsmålet kan straffet bli upp till sex års fängelse.