Tre skolattacker på kort tid – oron ökar bland lärare

Kriminologen: Riskerna ökar efter pandemin

Uppdaterad 2022-03-26 | Publicerad 2022-03-25

På kort tid har tre allvarliga våldsbrott inträffat på skolor i Sverige.

Lärarnas Riksförbund varnar nu för att orossignaler måste tas på största allvar – samtidigt som pandemin kan ha ökat risken för att fler dåd inträffar.

– De senaste åren har händelserna blivit fler och fler och många lärare börjar bli oroliga nu, säger Svante Tideman på Lärarnas Riksförbund.

Svante Tideman, Lärarnas riksförbund.

Antalet larm om brottsdåd på landets skolor ökar. Bara under de senaste sju månaderna har tre attacker skett på skånska skolor.

Det första dådet inträffade i augusti 2021 då en 15-årig elev beväpnade sig med kniv och knivhögg den första läraren han träffade på en skola i Eslöv.

I Kristianstad attackerade en pojke i tonåren en jämnårig elev och en lärare med en kniv i januari i år.

Det senaste dådet skedde så sent som i måndags, då en 18-årig elev gick till attack och dödade två kvinnliga lärare på Malmö Latin.

Och i takt med att våldsdåden på skolorna tätnar ökar oron bland landets lärare.

– Normalt sett är attacker och skoldåd inte någonting som lärare går runt och är rädda för. Men de senaste åren har händelserna blivit fler och fler och många lärare börjar bli oroliga nu, säger Svante Tideman.

Han är vice ordförande för Lärarnas Riksförbund och gymnasielärare i Örebro. Nu har tongångarna i personalrummen förändrats och hans kollegor diskuterar nu vad de skulle göra om det värsta inträffar.

Räddningspersonal vid Malmö Latin.

”Måste tas på allvar”

– Det behöver inte alltid röra sig om allvarliga brott, det kan gälla andra händelser också. Lärare vet i princip alltid vilka elever som kan vara potentiellt farliga. Många orosanmälningar görs men utan att det händer någonting, fortsätter han.

Svante Tideman säger att det nu är av största vikt att man tar riskerna inom skolmiljön på allvar för att minska risken för att grova våldbrott ska ske i framtiden.

– Det här kommer bli en stor fråga framöver. Vi måste se till att vi har utbildad personal, en fungerande elevhälsovård och en tydlig plan för hur man ska agera i sådana situationer. Elever som behöver det måste få professionell hjälp, säger han.

Risker med ensamhet efter pandemin

När det kommer till allvarliga våldsdåd på skolor finns det ofta förklaringar till det som inträffat på elevens skola. Det säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i Stockholm, till Expressen.

I många fall är attackerna utlösta av en kombination av psykisk ohälsa, motgångar och ett svagt socialt nätverk. Sven Granath pekar på vikten av att fånga upp varningssignaler från elever och agera i tid, framför allt när det handlar om personer som är relativt ensamma och isolerade.

– Ensamhet är farligt. Både för den som är ensam men också för omgivningen, säger han till tidningen.

Och risken är att problemen med ensamhet och isolering är än mer akut nu, efter två år med stängda skolor och fritidsaktiviteter under pandemin. De som var ensamma redan innan pandemin kan ha det ännu svårare nu.

– En pandemieffekt är att folk har blivit mer isolerade. Många sociala arenor har försvunnit. Ungdomar är ensamma. Och i den åldern är det många som mår dåligt och frågan är då vart det ska komma till uttryck, säger Sven Granath.