650 barn kroppsvisiterade av Londonpolisen

TT-AFP

Publicerad 2022-08-08

Londonpolisen uppger att den redan infört förändringar "för att säkerställa att barn som utsätts för påträngande visitationer behandlas på lämpligt och respektfullt sätt". Arkivbild.

Londonpolisen har kroppsvisiterat över 600 barn under en tvåårsperiod. Mer än hälften av dem som visiterats är pojkar som är svarta.

Siffrorna begärdes ut av Englands barnkommissionär Rachel de Souza, efter avslöjande tidigare i år om hur en 15-årig flicka kroppsvisiterats på sin skola.

Händelsen skedde år 2020 och flickan fick ta av sig sina kläder när två kvinnliga poliser letade efter cannabis. Ingen annan vuxen var närvarande, hennes föräldrar kontaktades inte och inga droger hittades, rapporterar BBC.

Totalt 650 minderåriga i åldern 10–17 år genomsöktes av poliser mellan åren 2018 och 2020. Mer än 95 procent var pojkar och 58 procent av alla som visiterades beskrevs av polisen som svarta.

Barnkommissionären säger att hon är ”djupt chockad” över siffrorna. de Souza uppger också att hon är ”extremt oroad” över den etniska obalansen, och att siffrorna visar att ett betydande antal barn ”utsätts för denna påträngande och traumatiserande praxis varje år”.

Londons borgmästare Sadiq Khan riktar också kritik mot polisen. En talesperson för honom säger bland annat att det är ”djupt oroande” att så många kroppsvisiteringar ägt rum utan en vuxen närvarande.

Londonpolisen uppger att de redan infört förändringar ”för att säkerställa att barn som utsätts för påträngande visitationer behandlas på lämpligt och respektfullt sätt”.