Bolund om klimatpolitiken: Det är akut nu

Publicerad 2022-08-10

Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill se en rödgrön regering efter valet.

– Utan MP blir det inte en rödgrön regering, det blir en regering som tar Sverige bakåt, säger han i Sveriges Radios partiledarutfrågning.

Partiledarutfrågningen i Sveriges Radio Ekot inleddes skarpt.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund pressades om varför partiet valde att lämna regeringen i november 2021, kort innan flera stora miljöfrågor skulle avgöras.

Till exempel frågan om slutförvaret av använt kärnbränsle och gruvdrift i Kallak.

Per Bolund fick frågan om varför de avstod möjligheten till inflytande:

– Vi driver hela tiden det vi lovar våra väljare, det har vi bedömt att i de flesta fall får man det när man sitter i regering. Därför har vi aspirerat på regeringsmakten. Men i det här fallet var det så att det samarbetsavtal som vår politik byggde på, det fanns inte längre, sa han i utfrågningen.

– En majoritet i riksdagen sköt sönder alla förslag vi kom med, till exempel budgeten. Det fanns inte förutsättningar att driva igenom grön politik. Då är vårt ansvar för våra väljare att driva politik från oppositionshåll, inte att genomföra M och SD:s politik.

Fick ni större inflytande när ni lämnade regeringen? frågade programledarna.

– Nu har vi möjlighet att vara kritiskt granskande och föra fram den gröna vägen framåt, svarade Bolund.

Efter valet vill MP-språkröret se en rödgrön regering igen. Han vill helst se en majoritetsregering med Socialdemokraterna, men också med Centerpartiet och Vänsterpartiet.

– Vi har samarbetat och suttit i regering med S, och fattat många tiotusentals beslut tillsammans. Det är en rödgrön regering som MP vill se.

– Det viktiga för oss är att regeringsmakten söker inte vi bara för maktens skull, vi söker den för att genomföra vår gröna politik. Ibland blir det missförstånd när vi säger att vi bara släpper fram en regering vi sitter i, att folk tror vi vill vara ett regeringsparti. Det är för att kunna genomföra grön politik. Det är akut nu.

Läs liverapporteringen från utfrågningen i efterhand här:

  • Nivette Dawod
    10 aug 2022

    I ert partiprogram skriver ni att civil olydnad kan vara betydelsefullt för demokratin. När är det rätt?

    – Tittar vi historiskt är det lätt att se att viktiga samhällsomvandlingar skett med civil olydnad som verktyg.

    – Det går nog inte att sitta och säga på distans vad som är rätt eller fel, men däremot är det viktigt att inte avfärda civil olydnad.

    Konkret exempel: Under våren har klimataktivistgruppen Extinction Rebellion genomfört flera aktioner i Stockholm där man blockerat trafik, limmat fast sig på vägar och flygets landningsbanor. Vad tycker du om det sättet att bilda opinion?

    – Jag förstår den frustration många känner över att det händer för lite i klimatarbetet. Jag känner samma frustration själv. Jag väljer att kanalisera det i politiskt arbete.

    – Jag tycker det är viktigt att man sk

  • Nivette Dawod
    10 aug 2022

    Allt blir dyrare nu. Ni vill halvera matmomsen från 12 till sex procent, varför?

    – Vi är bekymrade över att många hushåll får högre kostnader, både vad gäller energi men också livsmedel. Vi kan hjälpa hushållen utan att stjälpa klimatet och hjälpa Putin. Där skiljer vi ut oss från andra partier som genom stora subventioner för fossila bränslen ökar Putins intäkter och möjligheter bedriva krig i Ukraina. Det är ett svek mot Ukrainas befolkning.

    – Vårt förslag är att sänka skatten för boende på landsbygd som inte har alternativ till bilen och att sänka momsen.

    Riksrevisionen har granskat detta och kommit fram till att det inte var kostnadseffektivt om man vill stötta ekonomiskt svaga grupper, låginkomsttagare och barnfamiljer. Hur träffsäkert är det här fördelningspolitiskt?

    – Där måste man tit

  • Nivette Dawod
    10 aug 2022

    Det finns miljöpartister som funderat kring ny kärnkraft, som ett MP-kommunalråd i Gällivare. Han menar i en intervju att man måste vara pragmatisk och inte stänga dörren till ny kärnkraft. Har han fel?

    – Nej, det är precis den pragmatismen vi visat på i en bred blocköverskridande energiöverenskommelse. Jag beklagar att M och KD, framförallt av partipolitiska skäl, valde att lämna överenskommelsen.

  • Nivette Dawod
    10 aug 2022

    Har Rysslands krig i Ukraina förändrat din syn på behov av ny kärnkraft?

    – MP ser inte kärnkraft som hållbar energikälla. En av anledningarna är att det producerar avfall som är livsfarligt, och exempel på fruktansvärda kärnkraftsolyckor. Det är en riskabel energikälla. Vi föredrar förnybara energikällor.

    Kan man avfärda ett energislag, kan inte svaret vara lite av allt?

    – Där har vi i MP gjort en energiöverenskommelse som innebär att vi har möjlighet att driva den kärnkraft som finns i dag om den är lönsam.

    – Det jag känner trygghet i och som vi ser som resultat av överenskommelsen är att marknaden vill investera i förnybar energi. När marknaden vill investera det välkomnar vi det.

    – Tyvärr är det starkt motstånd, inte minst från Moderaterna.

    I dag säger lagen att energibolag får bygga ny kä

  • Nivette Dawod
    10 aug 2022

    Den enskilt största ägaren av vindkraft är i dag ett statligt kinesiskt bolag. Är det ett problem?

    – Jag skulle gärna se ett svenskt ägande av vår produktion.

    – Det är på gång. Där hoppas vi på att svenskt kapital också kommer gå in i de här lönsamma affärerna.

    I Danmark har statsministern sagt att kinesiska aktörer inte får vara med i en satsning på havsbaserad vindkraft. Borde samma princip råda i Sverige?

    – Jag tycker dt är en sund inställning att se med skepsis på den typen av aktörer som representerar länder som inte alltid delar våra bedömningar och värderingar av demokrati och mänskliga rättigheter.

    – Vi har erfarenheter av vad det innebär tt vara beroende av skurkstater vad gäller importen av fossila bränslen. Putin använder sin makt över energisystemen i Europa på ett brutalt sätt, so

MP:s språkrör Per Bolund.

Följ ämnen i artikeln