Omikron upptäckt hos vilt djur – forskare varnar för mutationer

Uppdaterad 2022-02-11 | Publicerad 2022-02-10

En vitsvanshjort på Staten Island i USA har bekräftats smittad av omikronvarianten av coronaviruset.

Det är första gången som varianten upptäckts hos ett vilt djur, enligt New York Times.

– Virusspridningen via hjortarna ökar risken för att viruset ska anpassa sig och mutera, säger Vivek Kapur, veterinär och mikrobiolog.

I december 2020 upptäckte forskare i USA att vitsvanshjortar i Iowa hade smittats av coronaviruset.

Sedan dess har smittan varit utbredd och upptäckts hos vitsvanshjortar i totalt 13 delstater.

Nu har en vitsvanshjort på Staten Island i USA bekräftats smittad av omikronvarianten av coronaviruset, skriver New York Times.

Enligt tidningen är det första gången som omikronvarianten upptäckts hos ett vilt djur.

– Det är en besvikelse, men inte förvånande, säger Scott Weese, veterinär med inriktning på infektionssjukdomar vid University of Guelph i Ontari, till tidningen.

Nu varnar forskare för att upptäckten kan innebära att hjorten löper risk att bli en reservoar för viruset och en potentiell källa för nya varianter.

En vitsvanshjort.

Utbredd smittspridning bland vitsvanshjortar

Att vitsvanshjorten smittats av omikronvarianten stärker teorin om att de lätt infekteras av viruset.

Från början av pandemin har forskare pekat på att virus som kommer från djur och smittar människor teoretiskt sett kan överföras tillbaka till olika djurarter. Något som upptäckts senare hos bland annat minkar.

De amerikanska forskarna misstänker också att hjortarna ursprungligen smittats av människor. Hur exakt det har gått till, när hjorten lever i det vilda, är däremot oklart, skriver New York Times.

Forskarna har också upptäckt att den ren som smittats av omikron.

Risk att viruset muterar

Djuren har inte uppvisat några allvarliga symtom efter att de smittats – däremot oroar sig forskare för att en ny mutation kan utvecklas hos de hjortar som smittats av coronaviruset.

– Virusspridningen via hjortarna ökar risken för att viruset ska anpassa sig och mutera, säger Vivek Kapur, veterinär och mikrobiolog vid Penn State University, som är en del av forskningsteamet som upptäckt viruset hos hjortarna.

Han fortsätter:

– Det är troligt att viruset kommer tillbaka och hemsöker oss i framtiden.

Forskarna har också upptäckt att den ren som smittats av omikron även har antikroppar från tidigare covidinfektioner, något som även upptäckts hos människor som smittats av omikronvarianten.

Virusspridningen via hjortarna ökar risken för att viruset ska anpassa sig och mutera, säger Vivek Kapur, veterinär och mikrobiolog vid Penn State University.

ANNONS