Lööf och Kristersson söker enighet om försvaret

TT

Publicerad 2022-01-17

Annie Lööf och Ulf Kristersson efterlyser enighet kring säkerhets­politiken i ett gemensamt debattinlägg. Arkivbild.

Hoten, riskerna och sårbarheterna kring Sveriges säkerhet har ökat och regeringen bör över­lägga med riksdagens partier för att nå bred enighet kring en svensk försvars- och säkerhets­politisk linje.

Det skriver Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Partiledarna skriver att total­försvaret omedelbart behöver stärkas och att försvars­myndigheterna måste ges långsiktiga ekonomiska förutsättningar att höja den samlade försvars­förmågan.

”De stora brister i det civila försvaret som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har påvisat är allvarliga”, skriver de.

Inkalla beredningen

Lööf och Kristersson skriver att Försvarsberedningen, där riksdagens alla partier ingår, omedelbart bör återinkallas och ges i uppdrag att snabbt göra en översyn av det rådande försvars­beslutet. Utifrån den analysen bör försvars­beredningen presentera åtgärder för att stärka försvaret på kort och på lång sikt, skriver de.

Författarna till debattartikeln vill också att regeringen snarast tar initiativ till partiledar­överläggningar om såväl uppdraget till försvars­beredningen, som den kommande nationella säkerhets­strategin.

”Noga analysera”

”Vi behöver noga analysera hur Sverige ska navigera i en ny säkerhets­politisk omvärld. Om denna strategi söker vi inte strid, utan tvärtom bred nationell enighet. Men det kräver att regeringen öppnar för seriösa över­läggningar med riksdagens partier”, skriver Ulf Kristersson och Annie Lööf.

Även Liberalerna framförde nyligen önskemål om att regeringen kallar in försvarsberedningen och höjer den militära beredskapen efter Rysslands krav om att Sverige inte ska få anslutas till Nato.

Partiet vill även att Sverige som säkerhetsåtgärd höjer den militära beredskapen.

Följ ämnen i artikeln