Låg smittspridning – Skåne utökar provtagning

Anna Karolina Eriksson/TT

Daniel Kihlström/TT

Uppdaterad 2020-05-28 | Publicerad 2020-05-27

Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens pressträff med Region Skåne i Regionhuset i Malmö om coronapandemins utveckling i regionen.

Det finns en samhällsspridning i Skåne – men smittspridningen är låg, uppger Region Skåne som nu utökar sin provtagning.

– Vi ser inga trender eller tecken på en ökning, säger regionens smittskyddsläkare Eva Melander under en presskonferens på onsdagen.

Antalet avlidna i sviterna av covid-19 uppgår till 169 personer i Skåne, enligt regionens statistik från onsdagen. Man ser inte heller att fler har dött i regionen – oavsett dödsorsak – under den pågående pandemin.

Totalt har närmare 15 000 personer provtagits i Skåne. Hittills har provtagningen gällt dem som behöver läggas in på sjukhus och boende på äldreboenden samt personal inom vård och kommunal omsorg.

Nu utökar regionen sin provtagning till att även omfatta personal inom polis och räddningstjänst, förklarar regiondirektör Alf Jönsson. Ett system för att testa personal i andra samhällsviktiga sektorer är under uppbyggnad.

– Ska man göra någonting ska man göra det säkert och tryggt och att det här är något vi kan fortsätta med. Vi har en diskussion med andra om vilka övriga grupper som är de mest prioriterade, säger Alf Jönsson till TT.