Endast bordsservering tillåts på restauranger

Nya regler i spåren av coronautbrottet

Av: Matilda Aprea Malmqvist, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Endast bordsservering tillåts på restauranger, barer och caféer, säger socialminister Lena Hallengren (S) på dagens presskonferens.

Samtidigt börjar påsken närma sig och Folkhälsomyndigheten och regeringen anser att man ska ta en ordentlig funderare om det verkligen är nödvändigt att resa.

– Årets påsk blir inte som vanligt, säger Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren höll pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på tisdagseftermiddagen.

De konstaterar att situationen är allvarlig och att smittspridningen nu finns i hela landet. Därför kommer regeringen nu att införa ytterligare restriktioner.

– Statsministern har sagt att fler instruktioner är att vänta. I dag fattar Folkhälsomyndigheten beslut om nya föreskrifter, vid restauranger, caféer, nattklubbar och barer, säger Lena Hallengren.

– Endast bordservering kommer att tillåtas. Beslutet kommer att påverka företagare runt om i landet. Vi förstår det. Men det är nödvändigt.

– Vi förbjuder inte barer att verka, vi förbjuder att man står i baren. De barer som har sittplatser kan ha det, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten.

”Påsken blir inte som vanligt”

De påminner om de starka rekommendationerna som gäller och menar att det är extra viktigt nu när det börjar närma sig påsk.

– Årets påsk blir inte som vanligt. Vanligtvis är påsken en tid för att resa och hälsa på släkten. I år blir det inte så, säger socialministern

Socialminister Lena Hallengren höll pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på tisdagseftermiddagen.
Foto: Peter Wixtröm
Socialminister Lena Hallengren höll pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på tisdagseftermiddagen.

Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, säger att smittspridningen måste gå så långsamt som möjligt för att skydda de mest sårbara och minska trycket på sjukvården.

– De som är riskgrupp, och äldre, ska särskilt överväga resandet. Är det värt att resa? Vilka risker ser jag framför mig. Det ena är vad händer om jag insjuknar, i min sommarbostad eller sportstuga? Har jag möjlighet att isolera mig? Kan jag ta mig hem, eller blir jag fast? Man kan inte räkna med att kunna dra på resurser i områden dit man åker för rekreation. Jag pratar om fjällkedjor, Öland, Gotland, över huvud taget utanför storstäderna, säger han.

”Blodbad”

Hittills är reaktionerna från restaurangbranschen mycket negativa.

– Nu kommer det att vara ett blodbad. Ett antal restauranger kommer lämna in ansökan om konkurs. Vänta sju dar till så kommer hundratals restauranger att gå omkull, säger Johan Jureskog, krögare som äger och driver restaurangen AG i Stockholm, i Aftonbladets tv-sändning.

Publicerad:

LÄS VIDARE