Säkerhetstjänst pekas ut för försvinnande i Uppsala

Uppdaterad 2020-05-01 | Publicerad 2020-03-30

Den 39-årige journalisten skulle flytta in i sin nya lägenhet i Uppsala – när han försvann spårlöst.

Uppsalapolisen utreder ärendet som även följs Säpo.

– Det första vi tänker på är att Pakistans säkerhetstjänst kan vara inblandad, säger Erik Halkjaer, ordförande i organisationen Reportrar utan gränser.

Journalisten Sajid Hussain är spårlöst försvunnen sedan den 2 mars.

Under den dryga månaden som gått har varken hans vänner eller hans fru i Pakistan hört ett ljud.

En av journalistens vänner i Sverige, Abdul Malik, 30, berättar om sitt sista möte med Sajid Hussain. De två hade delat lägenhet i Akalla i några månader men den 2 mars skulle Sajid Hussain flytta till ett nytt studentboende i Uppsala.

– Han tog sina väskor och lämnade lägenheten. Allt var som vanligt. Han var på gott humör och glad över sitt nya boende, säger Abdul Malik.

Telefonen avstängd

Vännen berättar att han pratade i telefon med Sajid Hussain vid 14-tiden.

– Han sa att han skulle kvittera ut nycklarna och vi bestämde att höras igen när han fått tillgång till rummet.

Men när Abdul Malik försökte ringa senare under dagen var telefonen avstängd. Och det har den varit sedan dess.

Flera av journalistens vänner vittnar om att Sajid Hussain hade mycket att se fram emot vid tidpunkten för försvinnandet.

Han jobbade som timlärare i baluchiska (ett nordvästiranskt språk) på Uppsala universitet, han studerade vid ett mastersprogram på samma institution, och hemma i Pakistan hade hustrun och de två barnen nyligen varit på intervju på Sveriges ambassad i Islamabad för att kunna återförenas med Sajid Hussain i Sverige.

– Något måste ha hänt honom. Som jag förstod det var han optimistisk inför en framtid tillsammans med sin familj i Sverige. Han ville fortsätta jobba med sitt språk och sina reportage om mänskliga rättigheter, säger Carina Jahani, professor i iranistik, som är Sajids närmaste chef på Uppsala universitet.

Sajid Hussein, 39, är spårlöst försvunnen sedan den 2 mars.

Lista på måltvalor cirkulerar

Sajid Hussain grundade nättidningen Balochistan Times 2015. Tidningen har ett fokus på brott mot mänskliga rättigheter i regionen Baluchistan, och korruption. Bland Sajid Husseins artiklar märks bland annat ett avslöjande 2012 av en narkotikabaron som kontrollerade smugglingen genom Baluchistan. 2017 fick Sajid Hussain politisk asyl i Sverige efter att han flytt sitt hemland.

Organisationen Reportrar utan gränser pekar i Al-Jazeera på måndagen ut Pakistans underrättelse- och säkerhetstjänst Inter-Services Intelligence, ISI, som en möjlig ansvarig för försvinnandet i Uppsala.

– När man tänker på vem som kan vara intresserad av att förtiga en journalist och dissident är den första hypotesen Pakistans Inter-Services Intelligence. Vi vet också att två andra pakistanier baserade i Europa har fallit offer för påtryckningar mot sina familjer i hemlandet under de två senaste månaderna och vi vet att en lista över möjliga måltavlor bland pakistanska dissidenter cirkulerar, säger Daniel Bastard på internationella Reportrar utan gränser till Al-Jazeera.

”Letar aktivt”

Samma budskap kommer från organisationens svenska företrädare:

– Det första vi tänker på är att Pakistans säkerhetstjänst kan vara inblandad. I det här läget går det inte att utesluta att försvinnandet är kopplat till hans arbete och vi riktar en uppmaning till svenska myndigheter och polis att ta det här på största allvar och vända på varje sten, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Försvinnandet polisanmäldes redan den 3 mars av Sajid Husseins vänner men då ska polisen omgående ha lagt ner utredningen. Den 5 mars polisanmäldes försvinnandet på nytt och samtidigt blev fallet också ett ärende för organisationen Missing People.

Polisens förundersökningsledare Carin Lenke vill inte kommentera ärendet över huvud taget utan hänvisar till presstalespersonen Jonas Eronen:

– Det är en utredare som har ärendet sen vet jag inte exakt hur många som jobbar med det. Det är ett öppet ärende och man letar aktivt med inre och yttre spaning i syfte att försöka lokalisera den här personen, säger Jonas Eronen.

Lägger locket på

Han betonar att utredningen omfattas av sekretess.

– I vissa fall kan man vara transparent och i det här fallet har man valt att hålla väldigt mycket inom ramen för förundersökningssekretessen, säger Jonas Eronen.

Säkerhetspolisen, Säpo, följer ärendet och pressekreteraren Sofia Hellqvist säger:

– Vi känner till uppgifterna men det är Polismyndighetens ärende. De får avgöra vad som kan sägas i nuläget.