Dömd för förnedringsrån - rymmer från HVB-hemmet

Åklagaren: ”Det här funkar absolut inte”

Uppdaterad 2020-12-03 | Publicerad 2020-04-11

Den 16-årige pojken dömdes för att ha varit med och urinerat på sitt rånoffer.

Påföljden blev ungdomsvård genom socialtjänsten men det fungerar inte, anser åklagaren.

– Han har avvikit från ungdomshemmet flera gånger, säger åklagaren Mirna Lelic som nu vill se andra åtgärder.

Hade 16-åringen varit vuxen hade straffet blivit fängelse.

Men på grund av hans låga ålder blev det istället ungdomsvård inom socialtjänsten för tre fall av rån, två fall av övergrepp i rättssak och olaga frihetsberövande.

Ett av fallen gällde rånet mot 18-årige ”Liam” som blev överfallen när han var på väg hem från tunnelbanan. Förövarna filmade när de urinerade på honom samtidigt som de kallade honom ”jävla svenne”.

Men 16-åringen missköter sig och har därför blivit ett fortsatt ärende för åklagaren. Socialtjänsten bedömer att påföljden ungdomsvård, som skulle pågår i sex månader, inte är lämplig för honom.

Rymt från HVB-hemmet

Han har lämnat HVB-hemmet där han var placerad och vägrat återvända.

I åklagarens inlaga till tingsrätten framgår att ”socialtjänsten har gjort flera försök att få honom att återvända, bland annat genom att kontakta honom och köpa en tågbiljett till honom.” Det har inte hjälpt.

– Då tycker jag att han missköter det här så pass mycket att den här påföljden bör undanröjas, säger Mirna Lelic.

Hon begär därför nu att tingsrätten ska besluta om det. Men vad som kan bli aktuellt istället är inte så enkelt.

”Mera låst”

Mirna Lelic säger till Aftonbladet att det kanske är tänkbart med sluten ungdomsvård, med inlåsning. Men för att det ska bli aktuellt krävs enligt lagen att straffvärdet uppgår till över ett års fängelse.

– Och tingsrätten har konstaterat i domen att straffvärdet är åtta månaders fängelse, så man kommer inte upp över den här gränsen för att döma honom till sluten ungdomsvård. Så det är lite klurigt.

Åklagaren funderar på om socialtjänsten möjligen kan hitta något annat hem som är ”lite mera låst”. Som det är nu fungerar det i vart fall inte.

– Nej, det gör ju inte det, tyvärr, säger Mirna Lelic. Utan något annat måste ju ordnas för honom, det är min uppfattning. Det funkar absolut inte.

Södertörns tingsrätt kommer nu begära in ett nytt yttrande från socialtjänsten. Parterna kommer sedan kallas till ett möte och berätta om sina ståndpunkter.

– Och sedan får tingsrätten fundera ut om det finns någon annan påföljd som är lämplig.

Misstänkt för nya brott

Domen mot 16-åringen kom i slutet av februari. Tre veckor senare kom ytterligare ett åtal för ytterligare rån mot andra ungdomar.

Ett av rånen skedde i Gröndal och bytet blev där jacka och mobiltelefon. 16-åringen agerade då tillsammans med två andra, däribland den pojke som filmade förnedringsrånet.

De tre förövarna försvann sedan med en buss. Men en hundförare som larmats ut till platsen fick syn på den aktuella bussen när han hörde det på polisradion.

Han körde ifatt bussen stoppade han vid en bushållplats och kunde direkt se de tre misstänkta. Han tillkallade ytterligare en polispatrull och de tre kunde gripas. Stöldgodset kunde också säkras på bussen.

Följ ämnen i artikeln