Vill ta bort statyn – efter 120 år på torget

Uppdaterad 2020-01-23 | Publicerad 2020-01-22

Statyn av Zlatan Ibrahimovic förstördes.

Nu vill Malmöbor även ha bort statyn av Karl X Gustav.

– Det är ungefär samma som om man sätter upp Stalin i Ungerns huvudstad, säger Paul Malmquist, som ligger bakom förslaget.

När Skåne 1658 blev svenskt var det Karl X Gustav som var kung i Sverige. Sedan slutet av 1800-talet står den tidigare konungen också som staty på Stortorget i Malmö.

Mer än 120 år efter att statyn förts upp på torget föreslås den nu att plockas ner.

Statyn av Karl X Gustav har stått i Malmö sedan 1896.

Malmöinitiativet har det nämligen föreslagits att statyn ska bytas ut.

– Dess historiska betydelse tror jag saknar motstycke i den fria världen, att man sätter upp sin erövrare på sitt torg. Det är ungefär samma som om man sätter upp Stalin i Ungerns huvudstad. Där rök de så fort det bara gick men i Sverige valde man att sätta upp en staty flera hundra år efteråt, säger Paul Malmquist, som lagt förslaget.

”Ta alla på en gång”

Han har under en längre tid tänkt på att lämna ett medborgarförslag om att ta bort statyn, men det var först i samband med att namninsamlingarna för att Zlatan Ibrahimovic staty på Stadiontorget skulle tas bort som han gick från tanke till handling.

– Jag tänkte att man kan passa på att rensa bort alla statyer man inte vill ha under tiden. Ta alla på en gång och gör det inte så komplicerat tänkte jag, säger Paul Malmquist.

Han betonar att han inte reagerat likadant om det hade rört sig om någon annan konung. Men Karl X Gustavs behandling av skåningarna och det faktum att han gjorde landskapet svenskt gör att han ser statyn som en ”nagel i ögat”.

I förslaget lyfts det fram att statyn kan bytas ut mot en snapphane, vilket är en medveten provokation. Någon form av förändring av Stortorget önskas dock i förslaget.

Tror inte på politisk uppbackning

Roger Johansson, historieprofessor vid Malmö universitet, menar att statyns utformning bäddar för tolkningen att Karl X Gustav kommit till Malmö för att stanna. När den uppfördes 1896 hade monumentkommittén dock inte något hat i tanken - tvärtom.

– De verkade för skandinavismen och ville ha monumentet då det sågs som en symbol för brödrafolkens sammanhållning, vilket i efterhand kan tyckas märkligt, förklarar Roger Johansson.

Då statyn avtäcktes var kungahusen inbjudna. Kungligheterna själva kom inte, men deras arvtagare närvarade vid invigningen. Någon större opinion, mer än från tidningen Arbetet, fanns inte heller mot statyn under dess första decennier.

Debatterad sen 60-talet

– Det har egentligen varit från 1960-talet och framåt, men det inte varit några politiska läger som motionerat för att ta bort det, säger Johansson som förklarar att statyn över tid fyllts med olika meningar.

Karl X Gustav satte själv aldrig sin fot i Malmö. Han landsteg i Helsingborg och när Malmöborna på 1600-talet skulle svära sin trohet till kungen fick de göra det till en tom stol utanför rådhuset.

Med tanke på att kungen aldrig besökte staden, att den sattes dit av goda skäl och är unik på så vis att det är en erövrare och inte befriare som står staty tycker Roger Johansson att den ska stå kvar.

– Jag får ofta frågan om jag verkligen vill ha detta mitt i stan. Mitt svar är alltid att jag ska försvara den med mitt liv, för vi är en av få städer med erövraren mitt i staden, säger han skämtsamt.

”Andra kommer aldrig förstå”

För att kunna förstå varför statyn ska plockas bort menar Paul Malmquist att det krävs ett visst mått av skånsk patriotism.

– Det här kan man inte prata med en stockholmare eller norrlänning om. De skulle aldrig fatta vad det gör för någonting. Först och främst måste man se sig som skåning eller malmöit, för att förstå historien bakom.

– Någonstans får man inte heller ha alltför höga tankar om det svenska kungahuset eller den svenska staten och vara lite lokalpatriotisk. De som har de ingredienserna förstår det nog, men de andra kommer aldrig förstå och förmodligen tycka att det är det löjligaste de hört.

Sedan förslaget skickades in för två veckor sedan har det fått strax över 20 röster. För att frågan ska utredas av kommunens politiker krävs det minst 100 röster.