Franska armén flyger sjuka till militärsjukhus

TT-Reuters

Uppdaterad 2020-03-19 | Publicerad 2020-03-18

Franska coronapatienter har flugits till militäranläggningar med försvarets flyg för att avlasta sjukvården.

Åtgärden är historisk i landet som kämpar mot virusets framfart.

Fransk militär har transporterat sex coronasjuka patienter i kritiskt tillstånd till en militäranläggning i Toulouse i söder för att avlasta sjukvården som drabbats hårt av coronaviruset.

Fem andra militärsjukhus står redo att ta emot patienter.

Bristningsgränsen nådd

Patienterna flögs från staden Mulhouse under onsdagen sedan läkare i östra delen av landet, som är hårdast drabbad, varnat för att sjukvården är på bristningsgränsen.

I städer som Mulhouse and Colmar rapporteras omkring tio nya kritiska sjukdomsfall om dagen. Det larmas om en brist på sjukhusmaterial och ansiktsmasker samt utmattning och sjukskrivningar hos personalen. Läkare säger också att en punkt där de måste börja välja mellan vilka patienter de ska prioritera snart kan vara nådd.

"Första gången"

President Emmanuel Macron sade i måndags att landet befinner sig i "krig" mot sjukdomen och regeringen har beordrat att det så kallade Morphée-systemet, som används av militären sedan 2006, utnyttjas. Det omfattar flygplan med sjukhusutrustning som hittills använts flera gånger för att evakuera soldater från konfliktzoner i Afghanistan och Kosovo.

– Det här är första gången som Morphée-systemet används till förmån för civila patienter. Den kritiska situationen i (provinsen) Alsace berättigar det här, säger en talesperson för franska militären.

Militären förbereder sig också för att sätta upp ett fältsjukhus med över 30 intensivvårdsplatser i Mulhouse.

Över 9 100 personer i Frankrike har bekräftats bära på viruset, som hittills krävt drygt 260 liv i landet.