Svensk man dömd till åtta års fängelse för våldtäkter på Rhodos

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

En svensk man i 20-årsåldern har dömts till åtta års fängelse i Grekland.

Mannen har deltagit i två olika gruppvåldtäkter mot svenska kvinnor.

– Han är nu i polisens förvar och kommer att föras till ett grekiskt fängelse, säger en representant för domstolen på ön Rhodos.

I måndags hölls rättegången mot en svensk man i 20-årsåldern, som tidigare varit med i en dokusåpa som sänts i svensk tv.

Domstolen på den grekiska ön Rhodos dömde mannen till åtta års fängelse, skyldig till två fall av våldtäkt.

– Den svenske mannen kommer att avtjäna sitt straff i ett grekiskt fängelse men exakt vilket vet vi inte, säger en person på domstolen på Rhodos som vill vara anonym.

UD bekräftar att en svensk man i 20-årsåldern dömts till åtta års fängelse för sexualbrott.

1 av 4 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Bargatan där den svenske mannen arbetade.

”Har många fans”

Mannen hävdar att han är oskyldig och säger enligt grekiska medier att han har ”många unga svenska kvinnliga fans och att det sexuella umgänget var i samförstånd”.

Det var förra sommaren som grekisk polis grep mannen på Rhodos, då han misstänktes för att ha deltagit i två gruppvåldtäkter på en strand.

Mannen arbetade i en bar på den stora bargatan och ska enligt uppgifter i grekiska medier ha träffat kvinnorna i baren och sett till att de blivit mycket berusade. Sedan följde han efter dem ner på stranden där han, tillsammans med flera andra personer, våldtog dem.

Mannen häktades i juli 2018 och sa då till sitt försvar att han hade haft sex med 15 skandinaviska kvinnor under de senaste tre veckorna – men att alla hade givit sitt samtycke.

Mannens tidigare advokat Georgios Lampadakis arbetar inte längre med fallet men sa då att hans klient nekade till brotten.

– Han var eftertraktad och många tjejer ville ligga med honom, sade Georgios Lampadakis till Aftonbladet.

Överklagar

Svensken kommer att överklaga domen, men det kan ske tidigast om ett år enligt domstolen.

– Han är nu överlämnad till polisen. Senare ska det beslutas om vilket fängelse i Grekland han ska föras till, säger personen på domstolen på Rhodos.

Mannen är från Mellansverige men har bott och arbetat på Rhodos de senaste åren. Offren är två svenska kvinnor, 19 och 20 år gamla.

Publicerad:

LÄS VIDARE