Nytt omstritt byte av polischef i Brasilien

TT-Reuters

Uppdaterad 2020-05-06 | Publicerad 2020-05-05

Brasiliens president Jair Bolsonaro bekräftar ett kontroversiellt byte av chefen för den federala polisens verksamhet i Rio de Janeiro. Bilden är tagen vid en Bolsonaro-vänlig demonstration i Brasília.

Brasiliens federala polis kommer att få en ny chef för sin verksamhet i delstaten Rio de Janeiro, bekräftar Brasiliens president Jair Bolsonaro. Bytet är kontroversiellt då presidenten anklagas för att försöka blanda sig i polisens arbete, särskilt i Rio.

Beslutet om bytet har fattats av den nye högste chefen för Brasiliens federala polis, Rolando Alexandre de Souza. Han svors in i måndags i stor hast.

Bolsonaro ville först utnämna familjevännen Alexandre Ramagem som högste polischef, men utnämningen stoppades av en domare i Högsta domstolen. Brasilianska medier noterar att de Souza har nära band till Ramagem.

Högsta domstolen har tidigare godkänt att en utredning granskar presidentens påstådda politiska inblandning i den federala polisens arbete. Utredningen rör maktmissbruk, anklagelser som förts fram av förre justitieministern Sérgio Moro. Denne avgick sedan han anklagat Bolsonaro för att ha velat blanda sig i polisens arbete, främst då i Rio de Janeiro.

Det kontroversiella bytet av federala polisens chef för Rio de Janeiro lär läggas till åklagarens handlingar i utredningen om presidentens maktutövande.

Två av Bolsonaros söner, också de politiker, förekommer i två olika utredningar. Presidenten och sönerna har kallat utredningarna politiskt motiverade.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig beskrivning av den post där bytet sker, samt av presidentens relation till den högste chefen för federala polisen.