Vad hände med vår integritet?

Uppdaterad 2019-10-22 | Publicerad 2009-02-26

Storebror ser dig – hela tiden.

Den som inte vill ha sitt privatliv kartlagt har ett alternativ:

Betala kontant.

Det man länge misstänkt har nu besannats. Ditt liv kan kartläggas in i minsta detalj – och polisen gör det om du är misstänkt för brott.

I utredningen av mordet på Carolin Stenvall har polisen tagit reda på vad den misstänkte Toni Alldén handlat på Systemet.

Mord är ett mycket allvarligt brott. Allt som kan bringa klarhet i vad som hände ska givetvis undersökas.

Men har Alldéns kontokortsinköp på Systembolaget ett halvår innan Carolin dog verkligen med saken att göra? Jag är skeptisk.

Aftonbladets avslöjande blottlägger ännu en aspekt på storebrorssamhället, nästan i klass med den ursprungliga FRA-lagen.

Systembolaget, ett vanligt aktiebolag som visserligen ägs av staten, lämnar beredvilligt ut uppgifter till polisen om vad, när och hur mycket deras kortkunder handlar. Utan att upplysa kunderna om det.

Apoteket, ett annat statligt aktiebolag ägt, lämnar också ut uppgifter. Men först efter sekretessprövning – och om straffet för det misstänkta brottet är minst ett års fängelse.

Ica skulle berätta när och var deras kunder handlat och vad de lagt i korgen. Men hittills har de inte fått frågan.

Den personliga integriteten stod högt i kurs, bland annat hos säkerhetspolisen, när debatten om FRA-lagen var som hetast. Förslaget sablades ner av Säpo med bland annat den motiveringen.

Men hos den vanliga polisen tycks inte integriteten stå särskilt högt i kurs. Kopior på Alldéns kontokortsköp på Systembolaget under mer än ett halvår ingår i polisens förundersökning. De blev offentliga när åtalet väcktes.

Är det rimligt och försvarligt? Svaret måste vara nej.

Allt som kan brukas kan också missbrukas, det är den sorgliga sanningen. I it-samhället ser storebror dig – hela tiden. Du surfar och lämnar spår efter dig. Du kortbetalar en dosa snus på Konsum och köpet registreras i flera år. Du pratar i telefon och dina kontakter kan spåras.

Just därför är det oändligt viktigt att ständigt diskutera frågan. En mordutredning är viktig.

Men vad är nästa steg?

Ska sjukvården få veta vilken mat du köper? Ska försäkringsbolaget ha rätt att få veta hur många paket cigaretter du inhandlat de senaste åren? I kortsamhället finns alla chanser att kartlägga det som just då klassas som olämpligt beteende.

För den som vill slippa gäller en sak: kontanter.

Men risken finns att du då gör dig skyldig till hemlighetsmakeri. Det är också skumt.