Pewdiepie nämndes av terroristen: ”Känner mig äcklad”

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

”Prenumerera på Pewdiepie” sa den 28-årige australiern innan han gick in i moskén i Nya Zeeland och mördade.

Svenske youtubern äcklas av att nämnas av attentatsmannen.

”Mitt hjärta och mina tankar går ut till offren, familjerna och alla som drabbats av denna tragedi”, skriver Felix ”Pewdiepie” Kjellberg på Twitter.

På fredagen mördades minst 49 personer och många skadades allvarligt i attacker mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland.

Attacken livesändes på Facebook av ”Brenton Tarrant”, en 28-årig australisk man. Hans namn och identitet har inte bekräftats men landets premiärminister Scott Morrison säger att minst en av attentatspersonerna är australisk medborgare.

1 av 13
En skytt filmade masskjutningen och sände live på Facebook.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att tre personer har gripits och är i förvar. Hon säger att attacken tycks vara välplanerad och utförd av högerextrema terrorister.

”Glöm inte att prenumerera”

Brendon Tarrant släppte ett manifest före attacken där han bland annat tar upp terrordådet på Drottninggatan, och säger att han ville hämnas 11-åriga Ebba Åkerlund.

Mannen hyllar även Anders Bering Breivik och Anton Lundin Pettersson, och livesände attacken på Facebook.

En halv minut in i filmen säger mannen, innan han går in i moskén och dödar urskillningslöst: ”Remember lads – subscribe to Pewdiepie”. (”Kom ihåg – prenumerera på Pewdiepie”.)

Pewdiepie: ”Fullständigt äcklad”

Den världskända youtubern från Göteborg reagerar kraftigt mot att ha nämnts i sammanhanget och twittrar:

”Har just nåtts av den förkrossande nyheten från Christchurch i Nya Zeeland. Jag känner mig fullständigt äcklad att mitt namn yttrats av den här personen. Mitt hjärta och mina tankar går ut till offren, familjerna och alla som påverkas av denna tragedi.”

Aftonbladet söker Felix ”Pewdiepie” Kjellberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE