Vaccin för barnens skull – eller någon annans?

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2021-09-17

Barn i åldrarna 12 till 15 år bör vaccineras mot covid-19, anser Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Barn bör vaccineras mot covid-19. För deras egen skull, anser Folkhälsomyndigheten. Men bevisen för att barn som grupp har så stor medicinsk nytta av vaccinerna att det motiverar en massvaccination är svaga.

Inom sjukvården finns en viktig etisk princip som säger att all sjukvård ska vara till för din egen skull, inte någon annans. Detta gäller inte minst när det handlar om icke beslutskapabla barn, för att de inte ska bli till ett verktyg för de vuxna.

Under hela pandemin har mantrat från Folkhälsomyndigheten varit att barn mycket sällan blir svårt sjuka av det virus som orsakar covid-19, vilket också har visat sig stämma. Covid-19 är en extremt diskriminerande sjukdom där åldern är den största riskfaktorn. Ju äldre du är, desto farligare är sjukdomen.

Under torsdagen, däremot, vände Folkhälsomyndigheten 360 grader. Nu bör även barn i åldrarna 12 till 15 år vaccineras. För deras egen skull, betonade myndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Hänvisar till andra

Folkhälsomyndigheten var dock inte först på bollen. Den 7 september deklarerade Svenska skolläkarföreningen samma sak.

– Vi förlitar oss på Barnläkarföreningens litteraturgenomgång och utifrån den har vi gjort en egen bedömning, sade föreningens ordförande, Josef Milerad, till Dagens Medicin.

Redan den 3 september öppnade nämligen Barnläkarföreningen för vaccinering av 12- till 15-åringar. Men någon större litteraturgenomgång hade Barnläkarföreningen inte gjort, eftersom litteratur i ämnet i princip saknas. Några vetenskapliga referenser i den skrivelse som föreningen gjorde finns inte.

I stället hänvisar Barnläkarföreningen bland annat till den bedömning den amerikanska smittskyddsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gjort, som bland annat visar att vaccinerna är säkra.

– CDC bedömer att nyttan överväger riskerna, säger Per Brolin som sitter i styrelsen för Barnläkarföreningen.

Men inte heller CDC redovisar några studier som visar att barn på gruppnivå har så stor medicinsk nytta av vaccinerna att det motiverar vaccineringar av hela åldersgrupper. I stället konstaterar myndigheten att barn kan bli sjuka och att de kan föra smittan vidare till andra.

Mindre smitta en bonus

Ett vanligt argument när vaccineringar mot covid-19 bland barn diskuteras är de fall av hyperinflammation som konstaterats hos barn efter covid-19. Tillståndet är allvarligt, men är vanligast bland barn yngre än tio år. Det vill säga bland barn som inte omfattas av den nya rekommendationen.

Även Barnläkarföreningens Per Brolin understryker att rekommendationen att vaccinera högstadieelever är för barnens eget bästa. Inte bara för de direkta medicinska fördelar som en sådan vaccination skulle innebära, utan också de indirekta vinster som barnen skulle göra, exempelvis genom mindre påverkad skolgång.

TT: Har man sett några biverkningar bland barn?

– Det tycks finnas en viss ökad risk för myokardit (hjärtmuskelinflammation) bland barn. Fallen har varit lindriga, men vi bör nog förvänta oss några tiotal sådana fall, säger Per Brolin.

Att barnvaccineringarna därutöver väntas leda till en allmänt minskad smittspridning ser han som en ”bonus”.

Följ ämnen i artikeln