Svenska freds har fått en ny ordförande

TT

Publicerad 2022-05-22

Kerstin Bergeå (till vänster) tar över som ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen efter Agnes Hellström. Pressbild.

Svenska freds- och skiljedomsföreningen har fått en ny ordförande. På en kongress i Stockholm valdes Kerstin Bergeå till att efterträda Agnes Hellström, som varit föreningens ordförande sedan 2016.

Kerstin Bergeå, född 1980, bor för närvarande i Tanzania och har bland annat arbetat som fredsobservatör. Hon tillträder tjänsten den 1 augusti.

”Som länge engagerad i frågor om fred, nedrustning och ickevåld är jag oerhört tacksam för förtroendet att vara Svenska Freds ordförande. Jag hoppas kunna bidra med de erfarenheter jag har och det mod som behövs för att tillsammans hålla hårt i fredskompassen och fortsätta driva opinionen för nedrustning, konfliktförebyggande och fredlig konflikthantering i alla lägen”, säger hon i ett pressmeddelande.

På kongressen beslutades också om ett uttalande mot ansökan om ett svenskt Natomedlemskap, som föreningen anser borde dras tillbaka:

”Motivet är att öka säkerheten för alla människor i det här landet men resultatet blir det motsatta. Riskerna ökar. Nato är en militärallians som baseras på hotet om användning av kärnvapen. Sverige bidrar genom beslutet till en mer militariserad och polariserad värld med ökade spänningar i en redan spänd situation.”