Byn kallades covidfri – sedan rusade smittan med 925 procent

Aftonbladet på plats i ”svarta fläcken” i England

Uppdaterad 2022-04-25 | Publicerad 2022-04-23

SHAFTESBURY. För ett år sedan kallades byn covidfri.

Men nu rusar smittan i Shaftesbury och regionen Dorset – efter att alla brittiska restriktioner tagits bort.

– Det känns som att många släppt taget lite, säger Colin Drew, 80.

I mars 2021 såg regionen Dorset i sydvästra England ut att vara på väg ut ur pandemin.

64 byar i området utropades till och med som covidfria av hälsomyndigheten Public Health England.

Sedan hände något.

Ett år senare har Storbritannien släppt alla restriktioner – och antalet smittade med covid-19 har under våren nått nya rekordnivåer i landet.

”Covidfria” Dorset är ett av de värst drabbade områdena. Här har smittan och dödstalen rusat i mars och april.

Smittan rusar i Shaftesbury och regionen Dorset – efter att alla brittiska restriktioner tagits bort.

Den 7 april hade Dorset haft 70 dödsfall med covid-19 på en vecka – en ökning med 925 procent från den föregående sjudagarsperioden, skrev Dorset live. I veckan som ledde fram till den 20 april låg dödssiffran på 42.

– Många av mina kompisar i området har fått covid den senaste tiden. Jag fick det själv för två-tre veckor sedan när jag flög till Edinburgh, säger Annie Ring, 25, till Aftonbladet.

PLUS: Biljättens krav i Shanghai – karantän hemma eller bo på jobbet

Hon jobbar som florist i den lilla pittoreska byn Shaftesbury i norra Dorset, som för ett år sedan var fritt från covid. Nu är pandemin högst närvarande. Shaftesbury hade i slutet av mars fler än 1 600 smittofall per 100 000 invånare – och utgjorde en av de nio ”svarta fläckar” i Dorset som enligt Dorset live gjorde regionen till en av Storbritanniens värst drabbade.

– Min vän från Shaftesbury var på ett bröllop i helgen och fick det också. Så jag tror att det är ganska vanligt här just nu, säger Annie Ring.

– Många av mina kompisar i området har fått covid den senaste tiden. Jag fick det själv för två-tre veckor sedan när jag flög till Edinburgh, säger Annie Ring, 25.

Ökad turism

Byn har stått på en kulle med utsikt över den sydengelska landsbygden sedan 800-talet när ett kloster byggdes här. I kaféer, butiker och på kullerstensgatorna mellan de gamla husen är det få som bär munskydd. Den brittiska regeringen har lyft alla restriktioner. Annie Ring hade gärna sett att de återinförs.

– Jag har astma så jag led ordentligt. Min partner fick det från mig och för honom var det inte så farligt, men jag hade verkligen ont i lungorna. Det var inte trevligt, säger hon.

– Det har blivit något slags fritt fall där om du smittas så får du ta dig igenom det och hoppas på det bästa. Det är dåligt för folk från hushåll där någon är i riskgrupp. De kan inte göra någonting för att stoppa det.

Annie Ring tror att turismen i området kan bidra till en högre smitta efter att restriktionerna släppt och britterna reser mer.

– Det är en hot spot för folk som kommer från andra delar av landet och det finns så många Airbnb och sådant, så man kan komma hit och bo. Jag tror helt enkelt det är folk som umgås. Och det är ganska svalt fortfarande så man umgås inomhus där det inte finns lika mycket frisk luft. Allt det där blir ingen bra blandning tyvärr.

Smittan rusar i Shaftesbury.

”Fortfarande hög smitta”

I regionens städer Bournemouth, Christchurch och Poole, som utgör det så kallade ”BCP-området”, hade antalet dödsfall med covid-19 i veckan som ledde fram till den 11 april ökat med tusen procent från veckan innan.

Dorsets regionala sjukvårdschef Sam Crowe uppmanar invånarna att bära munskydd, stanna hemma och undvika kontakt med andra människor – trots att regeringens samtliga restriktioner tagits bort.

– Antalet smittade är fortsatt väldigt högt i våra samhällen och tyvärr kan vi fortfarande förvänta oss att se ett antal dödsfall som kan kopplas till covid-19, säger han i ett uttalande till Dorset live.

– Det är viktigt att vara medveten om var vi befinner oss nu jämfört med i pandemins tidigare vågor, tack vare vaccin och behandlingar är antalet allvarligt sjuka och döda nu lyckligtvis mycket lägre. Men vi har sett bibehållna höga smittotal i flera veckor nu och även om de flesta som får covid-19 får en ganska mild sjukdom så kommer det alltid finnas de som blir mycket mer sjuka.

De släppta restriktionerna har lett till en ökad belastning på sjukvården – eftersom mycket sjukvårdspersonal har smittats och inte kunnat jobba, säger Sam Crowe.

– Vi vet att nu när de lagliga restriktionerna lyfts så kan det vara svårt att veta vad som är rätt att göra. Men om du känner dig dålig – oavsett om det är covid-19 eller någon annan sjukdom – stanna hemma och undvik kontakt med andra.

Donna Cuff har nyligen tillfrisknat.

”Tar det på större allvar”

Donna Cuff, 49, är en av få på gatan i Shaftesbury som bär munskydd. Det beror på att hon nyligen tillfrisknat från covid-19 – men framför allt för att hon jobbar på en optiker, säger hon.

Donna Cuff tycker att kunderna blivit mer och mer försiktiga efter de senaste månadernas ökade smitta i området.

– Folk tar det på ett större allvar nu.

– Alla man pratar med känner någon som har covid, så det är definitivt på uppgång. Jag vet inte vad det kan bero på men det verkar som att de nya varianterna är mer smittsamma.

Men den ökade smittan har inte lett till att fler stannar hemma, menar Lorraine Lockett, 45. Hon jobbar på en liten delikatessbutik på Shaftesburys huvudgata som öppnade precis innan pandemin slog till. Nu har de fler kunder än någonsin.

– Vi har ganska många gamla kunder här och de stannade hemma så länge de kunde. När de fått sina sprutor började de komma ut och det skulle kunna vara så att de fick det då, säger hon.

– Det är många fler fall i Shaftesbury och jag vet många som fått covid som inte haft det tidigare. Många har fått det en andra gång och vissa till och med en tredje gång. Jag slutade använda munskydd, men det var precis innan jag fick covid. Så det var förmodligen inte en bra idé.

Colin Drew och Janet Rowe tycker att det känns som att många har släppt taget.

”Blivit mer avslappnat”

Colin Drew och Janet Rowe, båda 80, sitter på en bänk vid en av byns många utsiktsplatser. De blickar ut över gröna ängar och skogar.

– Jag är förvånad över att det är så dåligt i Dorset eftersom vi bor så utspritt här. Vi är inte i stora flockar här, säger Colin Drew.

PLUS: Biljättens krav i Shanghai – karantän hemma eller bo på jobbet

Paret är förundrade över de höga smitto- och dödstalen. Samtidigt är det som att pandemin glömts bort lite sedan restriktionerna släppt, menar de.

– Folk är inte så brydda som de var innan men smittotalet är fortfarande högt och sjukhusen har fullt upp eftersom de som smittas inte kan jobba och då blir det personalbrist, säger Colin Drew.

Han erkänner:

– Jag har blivit mer avslappnad kring det, jag har inte munskydd på mig så ofta som jag brukade. Bara om jag är i en liten butik eller i ett begränsat utrymme. Folk i snabbköp verkar inte bry sig och personalen har inte ens på sig munskydd, så det känns som att många släppt taget lite.

Lorraine Lockett, 45,  jobbar på en liten delikatessbutik på Shaftesburys huvudgata som öppnade precis innan pandemin slog till.

Högsta nivån sedan pandemins början

Enligt Imperial College Londons senaste siffror var smittan i England i mars på den högsta nivån sedan början av pandemin, skriver Sky news. Mellan 8 och 31 mars hade rekordhöga 6,37 procent av Englands befolkning covid-19, enligt siffrorna från studien. Sedan dess har antalet smittade sjunkit något, även om experter är försiktiga med att tala om en topp som passerat.

– Över de flesta delar av Storbritannien har smittan tack och lov börjat sjunka. Det är för tidigt att säga om vi passerat smittotoppen och smittan är generellt sett fortfarande hög, säger Sarah Crofts, chef för analys av covid-19-undersökningen vid Storbritanniens motsvarighet till Statistiska centralbyrån, ONS, till The Guardian.

Chefer på det brittiska sjukvårdssystemet NHS vädjar till regeringen att ta tillbaka några av restriktionerna för att kunna hantera sviterna av vinterns höga smittotal.

– Den brutala verkligheten för personal och patienter är att denna påsk är lika dålig som vilken vinter som helst, säger Matthew Taylor, chef för sjukvårdssystemets medlemsorganisation NHS Confederation, till BBC.

– Landet beter sig som att pandemin är över, men den är inte över när det kommer till de utmaningar som sjukvårdssystemet står inför.

– För även om vi är mycket bättre på att hantera covid, med färre personer som dör eller hamnar på intensivvården, så är det fortfarande en sjukdom som sätter en otrolig press på sjukvården. Det adderar till ett krav som fortfarande existerar och det har delvis att göra med den mängd människor som väntar på behandling.

En talesperson till premiärminister Boris Johnson säger att det i dagsläget inte är aktuellt att återinföra några restriktioner.

– Vår ”Leva med covid-plan” står kvar, säger talespersonen, enligt Dorset live.

– Tack vare en kombination av vaccination och behandling och ett bättre förstående av viruset så har vi nu kunnat hantera det så som vi gör med andra luftvägsinfektioner och så förblir vår position här.