Kan en hårig bringa rädda Europas framtid?

Är nye uppknäppte Macron röstmagneten som kan slå den omgjorda, mjuka och kattkliande högernationalisten Le Pen?

Bara fyra dagar återstår tills presidentvalet i Frankrike avgörs och därmed även Europas framtid.

På onsdagskvällen hålls den enda och avgörande debatten mellan kandidaterna.

”Att bilderna offentliggörs med bara några dagar kvar till den avgörande valomgången är ingen slump”.

Under hela sin presidentperiod har Emmanuel Macron framstått som den strame statsmannen. Välrakad och välklädd. Rena reinkarnationen av en elitistisk politiker.

Inför valspurten försöker Macron plötsligt mjuka upp sin image i en ansträngning att nå de unga vänsterväljarna som mycket väl kan avgöra valet.

Macron-lägret har släppt ett antal ”bakom kulisserna”-foton på den franske presidenten där han ser allt annat än statsmannalik ut. På en bild halvligger han i en gul soffa med skjortan uppknäppt nästan ner till magen och avslöjar en hårig bringa.

Bilderna visar upp en avslappnad mer tillgänglig fransk president.

Att bilderna offentliggörs med bara några dagar kvar till den avgörande valomgången är ingen slump. Macron vet att han av många uppfattas som en översittare, en modern fransk kejsare, som i första hand gynnar de rika.

I den andra valomgången måste han locka över de väljare som i den första framförallt röstade på vänsterpopulisten Jean-Luc Melenchon. På valvakan efter den första valomgången uppmanade denne sina väljare att inte lägga en enda röst på Le Pen utan att för den skull råda dem att rösta på Macron.

Hatar Macron

Melenchons väljare hatar mycket av det Macron står för. Ett starkt Europa, ett starkt Nato och höjd pensionsålder. Men nu gäller det för Macron att ändå övertyga dem att det är bättre att rösta på honom än på extremisten Le Pen eller att rösta blankt.

Hela 50 procent av de som röstade i första valomgången och inte valde finalisterna måste nu välja mellan Macron och Le Pen eller inte rösta alls.

Opinionsmätningar som gjorts efter första valomgången visar att Macron leder med i snitt 8-9 procent. Vilket är betydligt mindre än inför valet 2017 då de två också ställdes mot varandra.

I valet 2017 besegrade Macron enkelt Le Pen med 66 procent mot 34.

Men den här gången är hon en mycket svårare motståndare. Även Marine Le Pen har nämligen jobbat hårt på att förändra sin image och är långtifrån chanslös.

Hon har öppnat upp om sitt privatliv, berättat om sin svåra barndom. Hon har ställt upp på hemma hos-reportage där hon kliat sina katter. Ovanpå det har hon också försökt framstå som en mjukare politiker.

”Bakom fasaden på den mjukare Marine Le Pen finns många av de gamla politiska kraven kvar”.

Bakom fasaden

Hon har tonat ner den hårda retoriken mot invandring och istället koncentrerat sig på plånboksfrågorna och lovat prissänkningar på allt från mat till drivmedel. Liksom sänkt pensionsålder.

Allt fler har slutat kalla henne och partiet Nationell Samling för högerextremt och bytt ut det mot högernationalistiskt. Själv har hon bytt namn på partiet från det hårda Nationella Fronten.

Men bakom fasaden på den mjukare Marine Le Pen finns många av de gamla politiska kraven kvar. Hon vill införa slöjförbud och utvisa invandrare som inte vill integrera sig i det franska samhället.

Hon kräver inte längre att Frankrike ska lämna EU och Nato men vill försvaga det europeiska samarbetet och låta fransk lag vara den som styr över europeisk. Hennes syn på Europa har mycket mer gemensamt med Ungerns Viktor Orban än med Emmanuel Macron.

Hon utesluter inte en folkomröstning om att återinföra dödsstraffet.

Skulle Marine Le Pen avgå med segern väntar ett helt nytt Frankrike men också ett helt nytt Europa.

Macron har varit en drivande kraft i Europas enade front mot Ryssland efter Putins invasion av Ukraina. Detta trots att han in i det längsta själv förhandlade med Putin.

Putinkramare

Marine Le Pen har en historia som Putinkramare. Hennes parti har fått låna pengar i en rysk bank tack vare Putin. Hon är emot alla sanktioner mot Ryssland som också slår mot Frankrike. Så fort kriget är över vill hon att Europa åter ska närma sig Putins Ryssland.

Med henne vid rodret skulle enigheten mot Putins aggressionskrig omedelbart rämna.

Ett av flera skäl till varför det franska presidentvalet handlar lika mycket om Europas framtid som om Frankrikes.

På onsdagskvällen hålls den enda debatten mellan de två, en tv-sänd duell på bästa sändningstid. Den kan i högsta grad bli avgörande för på vem människor väljer att lägga sin röst på söndag.

I valet 2017 gjorde Marine Le Pen en katastrofal debatt. Hon avbröt hela tiden Macron, var aggressiv och dåligt påläst.

Den här gången talar det mesta för att vi får se en helt annan Le Pen. Hon inser att hon aldrig tidigare varit så nära presidentposten men att det samtidigt förmodligen är hennes sista chans.

Skrämselfaktorn är en annan viktig omständighet.

I förra valet röstade många på Macron för att de var rädda för vad den högerextrema Le Pen kunde ställa till med. Min upplevelse efter att ha följt valrörelsen på plats under en dryg vecka är att rädslan för Le Pen inte alls är lika påtaglig den här gången. Det beror dels på hennes mjukare framtoning men framförallt på Eric Zemmour. I och med att det fanns en ännu mer högerextrem kandidat i den första valomgången framstod hon som mer av en vanlig högerpolitiker.

Fortfarande är skrämselfaktorn viktig men inte lika avgörande som förra gången. Kanske är det därför Macron känt sig tvungen att knäppa upp skjortan.

ANNONS